Hlavní navigace

Samsung má nové VR brýle pro Windows. Slibují nejlepší obraz

23. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok od uvedení HMD Odyssey Korejci představili druhou generaci brýlí s podporou Windows Mixed Reality a SteamVR. Jmenují se HMD Odyssey+ a na první pohled byste ještě těžko hledali rozdíly. Brýle jsou o 50 gramů lehčí (mají 590 g), jsou prý pohodlnější, lépe přizpůsobitelné, a přesto stojí stejně. Hlavním tahákem však bude vizuální kvalita. Samsung sice zachoval dvojici 3,5" AMOLED displej s rozlišením 1440 × 1600 px na oko, ale opticky budou působit jako dvakrát jemnější (vizuálně působí by měly 1233 místo 616 ppi). Jak toho výrobce dosáhl? Technologií Anti-Screen Door Effect (Anti-SDE).

Obrazovku překryl filtrem, který umí rozptýlit světlo vydávané jednotlivými diodami. Rozlišení se sice nezměnilo, ale body vypadají větší. Mřížka mezi pixely se viditelně zmenšila, takže obraz působí (pří)jemněji.

TIP: Sony prodalo již 3 miliony brýlí pro virtuální realitu.

V jiných ohledech zůstalo vše při starém. Panely podporují obnovovací frekvenci 60 a 90 Hz, čočka pokryjí 110° zorný úhel a senzory v brýlích analyzují pohyb v devíti osách. Nechybí ani dvě kamery a Bluetooth pro připojení VR ovladačů. Zvukovou část (sluchátka a mikrofony) opět dodává AKG. K připojení slouží HDMI 2.0 a USB 3.0, nikoliv nový VirtualLink.

Nové brýle pro virtuální realitu se již v USA prodávají za 500 dolarů (cca 14 000 Kč s DPH). Dostupnost v Evropě zatím neznáme, ale předchozí generaci u nás prodávala například Alza.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-211-smysl-virtu%C3%A1ln%C3%AD-reality-nejen-ve-v%C3%BDuce-anatomie/

Byl pro vás článek přínosný?