Hlavní navigace

Samsung bude mít v čipech pro telefony GPU Radeon, licencuje od AMD architekturu RDNA

3. 6. 2019

Sdílet

Hodně zajímavá zpráva přišla dnes od AMD a od korejského koncernu Samsung. Tyto dvě společnosti oznámily v tiskové zprávě, že uzavírají spolupráci na poli grafických jader, přesněji řečeno Samsung si licencuje IP a zřejmě i přímo architekturu GPU Radeon pro použití ve svých ARM procesorech. Radeony se tak možná podívají do mobilní oblasti, možná i na platformu Android.

 

Exynosy dostanou grafiky Radeon

V tiskové zprávě se píše, že firmy uzavírají „strategické partnerství“, jehož předmětem jsou vysoce výkonné a „ultraúsporné“ (slovy z oficiálního textu) mobilní GPU technologie, založené na architektuře/IP Radeon. Znamená to, že Samsung si bude od AMD architekturu či nějaké související technologie licencovat a použije je ve svých vlastních mobilních procesorech architektury ARM.

Hned se nabízí interpretace, že Samsung si grafiky Radeon licencuje pro použití v procesorech, které budou určené pro ARM notebooky s Windows, které se snaží prosazovat Qualcomm. Pokud by totiž AMD zdařile portovalo své GPU ovladače na ARM verzi Windows, mohly by taková PC s čipy Exynos mít velmi dobrou kompatibilitu s hrami, kdežto pro ovladače od Qualcommu by to asi byl tvrdší oříšek. Ovšem o noteboocích/PC s Windows v TZ nic řečeno není. Naopak se v ní uvádí, že cílem jsou „grafické inovace napříč mobilní oblastí, včetně chytrých telefonů“. A také má jít o produkty „komplementující“ (tj. nekonkurující) k produktům AMD, což mluví spíš proti čipům do notebooků. Vypadá to tedy, že Samsung asi míří na platformu Android, kam by se Radeony dostaly víceméně poprvé.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 05

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 06 AMD na Computexu 2019 prezentovalo RDNA jako novou architekturu pro "novou dekádu" GPU

Podle AMD by si Samsung měl licencovat novou architekturu „RDNA“, která se nachází i v grafických kartách Radeon RX 5700 generace Navi, jež budou odhalené příští týden a AMD už k nim něco nakouslo minulý týden na Computexu. Toto by teoreticky mohlo slibovat, že RDNA má dobrý potenciál pro úsporné a mobilní aplikace, ale samozřejmé se na takováto „znamení“ nelze úplně spoléhat. Zda se to povede, uvidíme asi až za nějakou dobu, až se dostanou na trh první ARM SoC s touto licenční grafikou. Kdy k tomu dojde, ale vůbec nevíme.

Licencování Radeonů Samsungu by mělo firmě AMD přinést finanční přilepšení, ovšem jak výrazné, zatím nevíme. Výše poplatků nebo nějaký výhled na celkový přínos nikde zmíněné nejsou. Je ale také pravděpodobné, že toto partnerství bude vyžadovat nějaký vývoj navíc a Samsung bude dostávat podporu a servis, takže to nebudou samozřejmě čisté peníze navíc.

Opustil Samsung plány na vlastní GPU?

Samsung doposud v mobilních SoC Exynos používal buď GPU licencované od Imagination Technologies (PowerVR) nebo od ARMu (Mali). Firma se ale podle řad zdrojů dlouho snažila přijít i s vlastním GPU, aby se odlišila od dalších uživatelů Mali a PowerV, R třeba čínského HiSiliconu/Huawei. Pracovalo se na něm možná už od roku 2012, dokonce snad v několika po sobě jdoucích projektech (zprávy o tomto podniku přišly například v roce 2014také loni, podle AnandTechu existovaly i testovací čipy). Je možné, že nyní od těchto pokusů ustoupil a zvolil strategii licencování pro změnu od AMD. I to ovšem může splnit cíl vylepšit grafické schopnosti proti konkurenci.

Ovšem je také možné, že tyto práce budou interně pokračovat a někdy v budoucnu třeba Samsung s něčím vlastním zase přijde. Partnerství s AMD nemusí být dlouhodobé, a ovšem ani exkluzivní, dá se asi čekat, že GPU Radeon by mohlo být nasazeno jenom v některých čipech.

Galerie: GPU architektura AMD RDNA, prezentace na Computexu 2019

Byl pro vás článek přínosný?