Hlavní navigace

Samsung má nové skládačky: Flip4 a Fold4 s lepším fotoaparátem a širším displejem

10. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews
Samsung dnes představil dvě nové skládačky – další generaci modelů Fold a Flip s ohebnými displeji. Flip se otevírá na výšku a v zavřeném stavu máte k dispozici šikovný malý displej. Fold otevíráte na šířku pro obří obrazovku a v zavřeném stavu jej lze používat jako klasický smartphone.

Fold4 i Flip4 pohání poslední verze Snapdragonu 8+. Akumulátor se u Flipu zvětšil z 3300 na 3700 mAh a Fold4 má 4400 mAh. Na obou stranách je ochranné sklo Gorilla Glass Victus+ a okolo hliníkový rám. Samsung testoval kloub obou modelů na 200 tisíc otevření a zavření.

Udávaná odolnost obou skládacích smartphonů je IPx8. Teoreticky tedy telefon můžete potopit v čisté vodě do hloubky 1,5 metru na půl hodiny, ale používat jej na pláži či v bazénu se nedoporučuje. Hustý déšť ale vadit nebude. Odolnost proti prachu je potom negarantovaná, byť kloub je s každou další generací utěsněn lépe.

Galaxy Z Fold4 se bude prodávat za cenu 44 990 Kč (za verzi 12/256 GB), 47 999 Kč (za 12/512 GB) a 54 999 Kč (za 12 GB / 1 TB). S výkupním bonusem při vrácení starého zařízení lze cenu snížit až o 31 tisíc, to když vracíte třeba iPhone 13 Pro Max. Zajímavý je onen bonus, který k výkupní ceně telefonu přidá navíc až deset tisíc. Podrobnosti jsou na webu novysamsung.cz.

Galaxy Z Flip4 má doporučenou cenu 27 490 Kč za verzi 8/128 GB, 28 999 Kč za verzi 8/256 GB a 31 999 Kč za 8/512 GB. Při vrácení starého telefonu ji lze snížit až o 20 600 Kč.

V korejské centrále se určitě řešilo, zda ponechat v názvu písmeno Z, a nakonec zmizelo pouze z krabičky. Samsung písmeny odlišuje jednotlivé řady a vedle Galaxy S či Galaxy A by to nebylo konzistentní.

Na celou prezentaci se můžete podívat zde:

Galaxy Z Flip4: s větší baterií na zábavu a fotografie

Galaxy Z Flip4 je stylové véčko zaměřené na zábavu. V otevřeném stavu před sebou máte vlastně standardní telefon, byť trochu větší. Jakmile jej zaklapnete, získáte kompaktní tvar ve formě takového buclíku, který se ale vejde celkem pohodlně do kapsy.

V zavřeném stavu můžete využívat malý barevný displej o úhlopříčce 1,9", jehož schopnosti jsou s každou generací větší. Kromě zobrazení času či notifikací jej můžete využít k focení jako náhledový displej (dvojitým stiskem zapínacího tlačítka), ale také již třeba k placení telefonem.

Samsung Galaxy Z Flip4 Samsung Galaxy Z Flip4

Flip4 je proti modelu Flip3 o pár desetinek milimetru na všech stranách kratší. Velký displej má 6,7", adaptivních 120 Hz a poměr stran 22:9 s rozlišením 1080 × 2640 px. Samsung jej bude prodávat ve čtyřech barvách. V edici BeSpoke, která u nás ale v nabídce nebude, lze mít barevných kombinací mnohem více.

Fotografické schopnosti minulé generace nebyly příliš vysoké, Samsung proto osadil nový jasnější senzor. Oba snímače mají 12 Mpx, ten hlavní navíc optickou stabilizaci a světelnost f/1.8.

Fotit lze i v napůl otevřeném stavu, kdy tvar Flipu poslouží jako stativ. Samsung tomu říká FlexCam a i během focení se naklopením displeje posunou ovládací prvky tak, abyste využili obě plochy účelně. Podobné je to v jiných aplikacích s režimem Flex Mode. Třeba při přehrávání videa ze sociálních sítí máte ve druhé polovině obrazovky komentáře.

Galaxy Z Fold4: jeden z nejlepších smartphonů na produktivitu

Samsung koncipuje svůj skládací topmodel jako pracovní nástroj. V zavřeném stavu máte v ruce běžný smartphone (když odhlédneme od tloušťky), po otevření se před vámi objeví velké plátno se 7,6" obrazovkou a 120Hz obnovovací frekvencí. Novinka bude v prodeji ve třech barvách, všechny matné. Přechod displeje v místě ohnutí je stále patrný, byť to v praxi nijak nevadí.

Fold4 má proti minulé generaci o kousek širší přední displej při zachování velikosti těla. Výrazněji klesla i hmotnost, zejména v porovnání s prvními generacemi. Tělo je o tři milimetry nižší, ale displej o pár desetinek širší, takže celkově příjemnější tvar. Cílem je, aby se dal Fold4 pohodlně používat v zavřeném stavu jednou rukou.

Samsung spolupracuje s některými technologickými společnostmi na tom, aby jejich aplikace byly optimalizované pro tento velký displej. Jedná se zejména o Facebook, MS Office či Google Meet. Plochu telefonu na tomto displeji lze přepnout na takovou, co připomíná spíše počítač (ikony na řádku dole). Funkce Multiwindow umožní naskládat na plochu postupným přetahováním až čtyři aplikace. Vedle sebe se vejdou tři, ta čtvrtá může být v plovoucím okně nad nimi.

Vzadu jsou tři kamery: hlavní širokoúhlá s 50 Mpx, ultraširokoúhlá (12 Mpx) a teleskop Space Zoom (3× optické přiblížení). Přední kamera byla ukryta pod displejem už v minulé generaci, ta současná má být vidět ještě o něco méně.

Přední kamera pod displejem
Přední kamera pod displejem
Zda ji uvidíte, záleží na zobrazované barvě a také z jakého úhlu se díváte
Zda ji uvidíte, záleží na zobrazované barvě a také z jakého úhlu se díváte

Fold4 podporuje dotykové pero S Pen. To existuje speciálně ve verzi pro Fold, neboť tlačit správně na ohebný displej je trochu složitější. Do těla Foldu sice pero neschováte, ale Samsung prodává i kryt se slotem právě pro S Pen Fold Edition.

Samsung Galaxy Z Fold4 kryty Kryty pro Fold4 – se slotem pro S Pen a s výklopnými stojánky

Zdroj všech snímků: Cnews

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.