Hlavní navigace

Samsung musí Applu zaplatit necelou miliardu, prodej mu však soud nezakázal

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos tomu budou dva roky, co kalifornská porota u soudu vedeného Lucy Kohovou přiznala Applu náhradu škod ve výši 1,045 miliardy dolarů. Tu měl cupertinské společnosti zaplatit Samsung, který dle verdiktu porušil tři softwarové a při designové patenty Applu, když tyto nápady bez dovolení nebo placení licencí použil u svých telefonů a tabletů.

Samsung a Apple

 Samsung zneužil softwarové patenty 74693817844915 a 7864163, které se týkají rolování stránky a jejího odskoku zpět, jakmile uživatel dosáhne konce dokumentu, a zvětšování pinch-to-zoom a tap-to-zoom. Další telefony porušují designové patenty D618677D593087 a D604305, které se týkají vzhledu iPhonu a domovské obrazovky iOS.

Apple požadoval náhradu ve výši 2,5 miliardy, porota stanovila miliardu. Samsung se dva roky odvolával, ale soudkyni Kohovou nepřesvědčil. I tak ale snížila pokutu na 929,8 milionu dolarů a Samsungu navíc nezakázala dovoz produktů do USA, což Apple také požadoval.

 

Jde o zatím největší spor těchto dvou gigantů. V jiných zemích nebyly pokuty tak velké a i vítězové byli různí. Amerika je ale stále největší trh, a proto se k tomuto sporu upírá největší pozornost. Apple proti Samsungu vede ještě spor kvůli novější generaci zařízení v čele se smartphonem Galaxy S3. Šéfové obou společností Tim Cook a J. K. Shin se sice měli podle agentury Reuters v únoru letošního roku sejít, aby válku ukončili, ale údajně nenašli společnou řeč.

Zdroj: WSJ via Phone Arena

Byl pro vás článek přínosný?