Hlavní navigace

Samsung uvádí nejrychlejší paměti pro GPU na světě: HBM2E s taktem 3,2 GHz

20. 3. 2019

Sdílet

Militantnější fanoušci mají možná paměti HBM/HBM2 spojené s grafikami Radeon, ale tuto technologii čile používá i Nvidia. Právě na její konferenci GTC 2019 (která se letos poněkud zmatečně kryje s neutrální GDC 2019) teď Samsung odhalil nejnovější evoluci těchto pamětí: čipy HBM2E, kterým Samsung interně říká Flashbolt. Jde o dosud nejrychlejší High Bandwidth Memory, a propustnost, kterou umožní dodat grafickýcm nebo jiným procesorům, je vskutku vysoká.

 

HBM2E „Flashbolt“

HBM2E totiž běží efektivně na 3,2 GHz, což je víc jak o polovinu rychlejší než původní 2,0GHz (efektivně) čipy HBM2. Samsung sice mezitím již vydal 2,4GHz čipy HBM2 („Aquabolt“), proti nimž by propustnost narostla jenom o třetinu, ale ty se zatím v žádném hardwaru neukázaly. Také 3,2GHz HBM2E zatím nemá známé uplatnění, ale to, že byla uvedená na akci pořádané Nvidií, by možná mohlo ukazovat, že s ní tento výrobce GPU už pro něco počítá.

3,2GHz efektivní frekvence pamětí HBM2E znamená, že jediné pouzdro (které je opět tvořeno více čipy navrstvenými na sobě) poskytuje propustnost 410 GB/s. GPU používající 4096bitovou sběrnici (tedy jako Vega 20 nebo GV100) se čtyřmi těmito pouzdry by dostalo celkově propustnost 1,6 TB/s. A pouze 2048bitová sběrnice, jakou má Vega 10, by stačila na 819 GB/s. Tyto čipy by tedy měly umožnit vyškálovat výkon grafických karet (ať už herních, nebo možná spíš výpočetních vzhledem k ceně) o hodně výš.

HBM2 od Samsungu

16GB kapacita

Nejen rychlost bude benefitem těchto HBM2E. Samsung u nich zároveň použije 16Gb čipy DRAM, což dovolí zvýšit kapacitu na dvojnásobek. Jedno pouzdro bude schopno pojmout až 16 GB paměti, takže ono 4096bitové GPU by mohlo mít integrovaných 64 GB rychlé paměti. Pokud by Samsung použil 12 vrstev DRAM místo osmi, což umožňuje nedávno přijatá nová verze standardu HBM, mohl by kapacitu dokonce zvednout na 24 GB na jedno pouzdro.

Takto nějak měly vypadat AI akcelerátory založené na technologii Nervana od Intelu

Zatím jak už bylo řečeno nevíme, kde se tyto paměti uplatní. Sasmng uvádí, že by mohly směřovat do superpočítačů, grafických karet a akcelerátorů strojového učení/umělé inteligence/neuronových sítí. Mohou to tedy být i speciální akcelerátory mimo oblast GPU (jako je třeba NEC Aurora, Intel Nervana), ale výhledově i procesory. Existují totiž úniky, dle nichž by HBM2 mohl integrovat Intel do svých serverových procesorů Xeon generace Ice Lake-SP (objevilo se pro ně označení také ISX-SP, ISX-H). Možná technologii „Flashbolt“ uvidíme zrovna v nich.

Galerie: Jak vypadají čipy DRAM, GDDR5, NAND Flash a HBM

Byl pro vás článek přínosný?