Hlavní navigace

Samsung představil Exynos 7 Octa. Nové 64bitové SOC na 20nm výrobním procesu

17. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi produkty Samsungu se objevil nový 64bitový čip Exynos 7 Octa. Je překvapivé, že i když nově představený Android 5.0 Lollipop přišel s čerstvou podporou 64bitového hardware, Samsung své nové SOC neoznámil se žádnou pompézností a jednoduše je zařadil do katalogu na své stránce.

I když jméno Exynos 7 evokuje zcela nový čip, skutečnost bude zřejmě jiná. Je totiž velmi podobný modelu Exynos 5 – 5433, který najdeme v nových Galaxy Note 4 (Samsung je předvedl na výstavě IFA 2014 v Německu).

Exynos 7 Octa je vyráběn stále ještě čerstvým 20nm HKMG procesem, stejně jako Exynos 5430. I on podporuje heterogenní práci (HMP - Heterogeneous Multi Processing), takže může samostatně zapínat a vypínat různou kombinaci méně výkonných a výkonnějších jader v závislosti na prováděné úloze.

SOC je postaven na architektuře ARMv8. Obsahuje čtveřici jader Cortex-A57, určených pro úlohy vyžadující vyšší výkon, které jsou doplněny o čtyři méně výkonná jádra Cortex-A53. Ta jsou určena pro nenáročné úlohy a lze díky nim pozitivně ovlivňovat výdrž na baterii. Společně s nimi je osazeno grafické jádro ARM Mali-T760.

Jelikož je tohle všechno až nápadně podobné Exynos 5433, kolem kterého Samsung taktéž žádné velké oznámení nedělal, vypadá to, že jde jen o přejmenování v souvislosti s chystanými produkty, které se objeví příští rok.

 

Každopádně jde o značný pokrok od staršího Exynos 5 Octa – 5430, který obsahuje čtveřicí jader Cortex-A15s, čtyři  Cortex-A7 a jedno GPU Mali T628MP6. Možná si tedy Samsung uvědomil, že novému SOC už označení Exynos 5 Octa nesvědčí. Je ale možné, že Exynos 7 bude pracovat na vyšších frekvencích. Samsung tyto hodnoty zatím neuvedl a vyrukoval jenom s 57% zvýšením výkonu CPU části a 74% zvýšením výkonu GPU (ve srovnání se starší verzi 5430).

V případě produktů, které bude na nás v příštím roku Samsung sypat, se budeme s označením Exynos 7 Octa střetávat zřejmě pořád. Uvidíme tedy, jestli skutečně půjde jen o přeznačení, nebo si Samsung nachystal alespoň vyšší frekvence.

Zdroj: Samsung, Slashgear, Androidauthority

Byl pro vás článek přínosný?