Hlavní navigace

Samsung spouští program Upcycling at Home. Staré telefony přemění v jednoduché senzory pro chytrou domácnost

23. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Samsung
Telefony Galaxy mohou sloužit například jako dětské chůvičky. Samsung oznámil tento program už na CESu a nyní spouští betu. Zájemcům poskytne možnost změnit svůj starý smartphone Galaxy, který již nemá využití, v nový typ zařízení pomocí nového softwaru a svého SmartThings.

Telefony jsou plné senzorů, ale po letech již nedostačují novým verzím Androidu ani náročnějším aplikacím. Bylo by škoda je vyhazovat, když mohou právě díky senzorům posloužit jinak. Jejich výkon je totiž vyšší, než jaký má třeba Raspeberry Pi. Problémem je ale výdrž, kterou by však měl řešit nový systém. Samsung ale neupřesnil, jakto z úsporou energie a výdrží zařízení bude.

I běžné telefony mohou fungovat tímto způsobem, rozdíl má být hlavně v novém systému a již zmíněné výdrži. Ze smartphonu využije pouze mikrofony a světelné senzory, zatím vůbec nepočítá třeba s kamerou.

GalaxyUpcycling GIF main2F Smartphone jako světelný senzor
GalaxyUpcycling GIF main1F Smartphone jako dětská chůvička

Takto upravený telefon poté třeba detekuje zvuky, jako je pláč dítěte, štěkání psa, mňoukání kočky nebo klepání a odešle upozornění přímo na smartphone uživatel. Nebo podle intenzity okolního jasu pošle příkaz k rozsícení světel. Program Upcycling at Home se zatím týká až novějších zařízení, od řad Galaxy S9 a Note9 k novějším. Zatím ani zmínka o řadě Galaxy A Přibližně tedy telefony od roku 2018, které bychom však za zastaralé ještě nepovažovali. Zatím také není jasné, jestli půjde softwarová změna případně vrátit zpět.

zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.