Hlavní navigace

Samsung skončí s LCD a bude vyrábět OLED TV. Prvních se dočkáme v roce 2021

23. 10. 2019

Sdílet

Jediným současným výrobcem velkých OLED panelů pro televizory je LG. Zanedlouho mu ale začne konkurovat jeho korejský rival Samsung Display. Firma v říjnu oznámila, že do roku 2025 investuje 13,1 bilionu wonů (11,1 miliardy amerických dolarů) do výstavby nových a modernizace současných továren.

V jihokorejském Asanu vyroste nová továrna 8,5. generace, která má od roku 2021 produkovat 30 000 panelů měsíčně, které budou připraveny pro 65" úhlopříčky a větší. Do roku 2025 pak na OLED převede stávají továrny na výrobu LCD substrátů. Kapacitu zvýší na trojnásobek a vytvoří až 81 000 nových pracovních pozic.

Samsung zatím nepopisuje, jak přesně budou nové panely vypadat. V tiskové zprávě se navíc vyhýbá termínu OLED, ale mluví o jich jako o QD displejích. Nicméně loni již Samsung potvrdil, že má o tzv. „QD-OLED“ velký zájem. QD není nic jiného než zkratka pro Quantum Dots. Kvantové tečky již dnes používá u LCD panelů pro vylepšení LED podsvícení a rozšíření barevného spektra a takové panely pojmenovává jako QLED.

U QD-OLED budou kvantové tečky fungovat jako barevný filtr pro červené a zelené světlo. Jak už jsme uvedli, Samsung detaily tají, avšak podle analytiků a konzultantů z Display Supply Chain bude panel obsahovat pouze modré organické diody, které propustí světlo přímo. Červené a zelené subpixely vzniknou díky kvantovým tečkám.

Levnější a jednodušší než LG, ale lepší?

Analytici tvrdí, že návrh Samsungu bude jednodušší a levnější než u LG, protože si vystačí jen se 13 vrstvami. LG a jeho W-OLED potřebuje 22 vrstev. Základem jsou bílé diody (fakticky jsou modré, ale „vybělí“ je vrstva fosforu), před kterými najdeme RGB filtry. LG navíc využívá čtyř subpixely, kromě barvonosných složek totiž jeden subpixel propouští čisté bílé světlo ke zvýšení jasu.

Kampaň Samsungu proti OLEDu Kampaň Samsungu proti OLEDu

Na přímé porovnání kvality či ceny LG a Samsungu je samozřejmě brzy. Zatímco jeden už prodává několik generací OLED televizorů, druhý teprve připravuje továrny. Pikantní je ovšem to, že donedávna Samsung vedl kampaň proti LG a jeho OLEDům, protože trpí na vypalování obrazu. Sám přitom displeje na principu OLED vyráběl pro mobily a tablety. A teď je bude mít také u velkoplošných obrazovek. QD-LED přitom na vypalování bude trpět úplně stejně, neboť základem je stále ta problematická modrá organická dioda, která stárne. A bez přímého bílého světla možná panely nebudou tak jasné.

Je však možné, že QD-OLED bude novým lowendem a pro špičková zařízení bude Samsung počítat s technologií microLED. Ta si bere z LCD i OLEDu to nejlepší, ale na papíru zatím nemá žádné slabiny. Kromě vysoké ceny…

Zdroj: Samsung, Display Supply Chain

Byl pro vás článek přínosný?