Hlavní navigace

Samsung RC520: na doma i na kolej (test)

9. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a zpracování

Samsung RC520: průměrný plasťák s pěknou výbavou

Už jsme si dávno zvykli, že možnosti notebooků se čím dál tím rozšiřují, a rychlost vývoje v určitém směru neklesá ani dnes. Za 15 990 Kč včetně DPH můžete dneska dostat docela fajn notebook s procesorem Core i5 řady Sandy Bridge, základní GeForce přepínatelnou přes Optimus nebo třeba 640GB disk. To byste ostatně sehnali i o něco levněji, vyplatí se sáhnout zrovna po Samsungu? Na to si dnes zkusíme odpovědět.

Jinak není moc co dodávat. Notebook se řadí k domácím univerzálům, s hmotností 2,5 kg jej můžou v tašce nosit i studenti, i když už to asi nebude úplně optimální. Na internet, filmy, starší hry nebo jakoukoli nenáročnou práci poslouží docela dobře.

Kontroverzní design: šedá šedivější, notebook lesklejší

Z krabice jsem vybalil relativně lehký notebook. Říkám relativně, 2,48 kg není nic lehoučkého, na 15,6" notebook je to ale podprůměrná váha. Celkově je notebook vyveden plastově, Samsung se tu nesnaží ani o imitaci kovu, ani o kov samotný, což je možná dobře, musím říct po zkušenostech s nepěkně slícovanými Inspirony z extravagantního kovu a plastu.

Celkově na mě design působí trochu starším a ne moc stylovým dojmem. Notebook je šedý, což by nebylo špatně, ale matné, lesklé a něco-mezi prvky tu jsou slícované občas trochu jako pěst na oko. Zatímco jemně texturované opěrky se blyští lakem, zbytek svrchní strany základny je z matně šedého plastu, subjektivně možná trochu tmavšího. Stejně vyvedený je i rámeček displeje.

Víko je potom z téměř černé polomatné šedi, přičemž dole je předěl na nablýskanou texturu, tentokrát také skoro černou. Spodní strana základny je jako vždy černá a matná. Tvary je notebook poměrně výrazně zakulacený, opět ale jak kde. Hrany opěrek jsou pravoúhlé, vzhledem k plastu nemohu říct ostré.

Designem nejde určitě o nic strašného, ale když mám srovnávat třeba s vedle stojícím podobně zaměřeným Pavilionem dv6, přijde mi koncepce Samsungu opravdu trochu nezkušená. Obrázek si ale raději udělejte sami.

Samsung RC520 (S01CZ)
Cena 15 990 Kč
Zapůjčil Samsung ČR (Ogilvy PR)
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2410M (Sandy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 4 GB DDR3 1333 MHz (2× 2 GB)
Pevný disk (velikost) 640 GB
Pevný disk (rychlost) 5400 ot./min
Mechanika DVD±RW DL
Velikost displeje 15,6 "
Rozlišení displeje 1366 × 768 px
Grafická karta Nvidia GeForce GT 520M + Intel HD Graphics 3000 (Nvidia Optimus)
Grafická paměť 1 GB DDR3
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI, D-Sub (VGA)
Porty (s výjimkou USB) 2× 3,5mm audio, RJ-45 (1Gb/s Ethernet)
Počet portů USB 2.0 4
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 382 × 256 × 29-35 mm
Hmotnost 2,48 kg
Kapacita baterie (Wh) 48 Wh (šestičlánková)
Výkon napájecího adaptéru 60 W
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium 64bit

 

Zpracování

"Rád bych ti řekl jedno slovo, jenom jedno slovo. Plasty." Scéna ze snímku Absolvent se na Samsung RC520 rozhodně hodí. Plastový je notebook po všech stránkách a také tomu odpovídají vlastnosti zpracování. Prohýbání můžete čekat všude, obzvláště základna je uprostřed trochu gumová a můžete ji s nepěkným zavrzáním-zapraskáním prohnout pod gumové sloupky až ke stolu. Víko je na tom lépe, to už je tužší, obzvláště v krutu se ale dá ohnout taky dost.

Co se lícování týče, mám pocit, že Samsung také mohl sáhnout k trochu jednoduššímu ménědílovému stylu, různé plastové díly jsou zde slícovány relativně pevně, ale drážka mezi nimi jakoby vyhrožovala, že po roce používání bude rozpojená, vrzající a plná smetí. To ale může být jen zdání. Celkově je na tom notebook podobně jako většina řady Acer Aspire nebo Asus K-series. Nic není vyloženě zle, ale nečekejte zázraky.

Víko notebooku nepřidržují žádné pacičky, prostě jen dolehne na základnu. Distanční sloupky zde jsou spíše jako dekorace, protože se svou výškou ani ne milimetr rozhodně základně a víku v přímém dotyku plastů nezabrání. Když víko otevíráte, jde to poměrně ztuha, v dalších pozicích už jsou klouby volnější. Maximální úhel otevření je jen nějakých 120-130 ¬∞, směrem dále vás čeká nepříjemné pnutí v plastových kloubech.

Při zatřesení notebook nevydává žádný zvuk, mechanika je pevně fixována na svém místě. Při poklepání na základnu se ozve klasické plastové zachrastění, nic hrozného.

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita a notebook ze stran

Nic extra čekat nemůžeme, ale notebook nezklamal. Začněme na levé straně, odzadu dopředu. Máme tu zdířku pro napájecí adaptér, síťový konektor RJ-45 pro 1Gb/s Ethernet, dva porty USB 2.0, dále konektory D-Sub (VGA) a HDMI pro připojení monitoru nebo projektoru a nakonec dva 3,5mm konektory pro zvukový vstup a výstup. Za nimi tu je ještě čtečka SD karet. Ta nefunguje na zacvakávacím a vycvakávacím principu, kartu do čtečky zasunete a musíte ji nehtem vytáhnout, což možná není nejšikovnější řešení.

Přední strana je výrazně zkosená a nenajdete na ní nic. Po pravé straně zepředu dozadu najdete mechaniku DVD¬±RW DL Super Multi a za ní další dva porty USB 2.0. Za třetí verzi USB nebo jakýkoli rychlý datový konektor bych se ale nezlobil. Vzadu najdete jen otvor pro zámek Kensington.

Z bezdrátových sítí je tu Wi-Fi 802.11n od Broadcomu a Bluetooth. Nutno dodat, že zapínání a vypínání adaptérů je dost zdlouhavá činnost. Stiskem Fn+F9 nevypnete/zapnete Wi-Fi, jak by někdo čekal, ale spustíte velké graficky pěkně zpracovaná okno, kde musíte myší zatáhnout za táhlo, abyste Wi-Fi, resp. Bluetooth zapnuli, a potom si ještě vteřinu-dvě počkat na "Provádí se". To není nic příšerného, ale šlo by to i normálně = hned.

Klávesnice

Klávesnice typu chiclet má menší zakulacené klávesy. Strefuje se do nich dobře a jejich stisk je příjemně měkký. Navíc bych řekl, že je klávesnice tišší než jakou u takových notebooků můžeme v průměru vídat. Při rychlém prudkém úhozu je zvuk trochu hlasitější, protože vlastně dáte ránu prstem přímo do plastu základny, bežný stisk je ale docela tichý.

Je tu numerický blok a klávesnice je od každého kraje odsazená o necelé 2 cm. Svrchní řada kláves je hmatatelně rozdělena na Escape a bloky čtyř F kláves. Nechybí kontextové tlačítko, Home, PgUp, PgDn nebo End jsou přístupné bez Fn, dokonce i PrintScreen nebo Insert. Blok šipek nijak odsazený není, klávesy na sobě mají modrý rámeček. Zarážky jsou hmatatelné ale ne moc vystouplé. Levý Ctrl a Shift jsou dost krátké.

Kulatá modře podsvícená klávesa pro zapínání notebooku je posazená v pravém horním rohu a je poměrně tuhá, její stisk je ale velmi mělký.

Touchpad

Touchpad byl krásně velký a pohybovalo se mi po něm přesně a jistě. Pochopitelně podporoval multidotykové ovládání. S tlačítky už to nebylo tak růžové, jakmile jsem viděl veliké chromované plastové knoflíky, říkal jsem si, že to nebude nic extra. Jde o to, kde a jak je stisknete, obecně jsou ale dost hlučná a rozklepaná. Scrollovat můžete pohodlně dvěma prsty nebo/i po straně plochy.

Displej

Osazený LCD panel měl úhlopříčku 15,6 " a rozlišení bohužel jen klasických 1366 × 768 pixelů. Povrchová úprava byla jako obvykle lesklá, i když nijak katastrofálně. Podsvícení bylo možné regulovat od relativně nízkých hodnot do v pořádku dostačujících, že by vám na maximální svítivosti panel vypaloval oči, se ale říct nedá.

Barvy byly mírně podprůměrné, černá nebyla černá, atp. . S odezvou jsem problémy neměl, obecně je ale displej spíš podprůměrný.

Hardware, testy, výdrž a chování

Hardwarová výbava (vnitřnosti)

Uvnitř notebooku tepe mobilní dvoujádro Sandy Bridge, známý procesor Intel Core i5-2410M. Čtyři virtuální jádra tikají na 2,3-2,9 GHz a na nedostatek procesorového výkonu si nemůžu stěžovat. K tomu tu máme standardní 4 GB pamětí DDR3 1333 MHz, bohužel jen v jednokanálovém zapojení. To ale diskrétní grafice nevadí a procesoru také moc ne.

Grafickou kartou je zde Nvidia GeForce GT 520M. Nenechte se zmást prefixem GT, jde v podstatě o nejslabší grafiku v nejnovější řadě Nvidie, která integrovanou grafiku v procesoru překonává jen zhruba o 20-50 %. I tak se ale diskrétní čip hodí, o to víc, že je přepínatelný přes technologii Nvidia Optimus a v klidu se GeForce vypne a jede jen v procesoru integrovaná Intel HD Graphics 3000.

Pevný disk je tu nepřekvapivě z dílny Samsungu, model HM641JI. Potěší kapacita, rychlost už ne, disk je pomalý i v porovnání s většinou jiných testovaných 5400ot. disků.

Výkon

Windows Experience Index vám velmi zhruba nastíní celkovou situaci. Nejslabším článkem notebooku je jako dnes už obvykle integrovaná grafická karta, která se ale na hry vypne a obraz renderuje znatelně rychlejší GeForce. Pevný disk je jasná brzda, procesor má na víc a paměti je dnešní obvyklý objem, který by měl na většinu činností bez problému stačit.

Podle testu v renderovacím programu Cinebench mám pocit, že procesoru moc nefungoval režim Turbo Boost, protože s daným čipem jsme v jednovláknové zátěži dosáhli i znatelně lepšího výsledku. Ale to je drobnost, kterou přinejhorším opraví příští ovladače.

Cinebench R11.5
(body - více je lépe)

3DMark 06
(body - více je lépe)

3DMark Vantage
(body - více je lépe)

AS SSD Copy Benchmark - Program
(MB/s - více je lépe)

Co se grafického výkonu týče, můžete si zahrát některé starší hry, přece jen je grafika viditelně rychlejší než nejsilnější IGP z dílny Intelu. Nové hry půjdou také s určitým omezením detailů pěkně rozjet. Výkon HD Graphics 3000 tu byl už mnohokrát rozebírán, GeForce GT 520M jej překonává o desítky procent, Petr Broža kartu ostatně testoval ve zvláštním testu: Test levných grafik: Radeon HD 6470M a GeForce GT 520M.

Hluk, zahřívání, výdrž

Hluk bych zde považoval za mírně plusovou stránku notebooku. Nešlo o žádné světoborné ticho, ale v klidu byl notebook tišší než většina jeho konkurence a byl slyšet jen málo, v zátěži potom také příliš nijak zvlášť neřval. Hardware je úsporný, to je pravda.

 

Výdech chlazení není umístěn zrovna rozumně, je na levé straně, kde by měl být, ovšem schovaný ne mezi konektory, nýbrž pod nimi, a horký vzduch je vyfukován spíše dolů než do strany. To se vám může dost znelíbit, až dáte notebook na postel.

Zahříváním je notebook také docela v pohodě, v zátěži jsou plasty teplé a vyfukuje se vlahý vzduch, v klidu ale notebook relativně rychle zchladne.

Výdrží ne na tom notebook docela dobře. Díky přepínání grafik technologií Nvidia Optimus tu máme se zapnutou Wi-Fi a polovičním jasem displeje v klidu výdrž skoro 6 h. Vzhledem k malému akumulátoru s kapacitou jen 48 Wh můžeme soudit, že přepínání funguje, jak má.

Zvuk, webkamera a napájení

Reproduktory byly průměrné. Samsung zde nedisponuje žádnou slušnou značkou, jsou zde prostě dva 1,5W stereo-reproduktory, které když se rozeřvou, tak už to zní jak bušení do plecháčku. Jako ostatně vždy u no-name reproduktorů. Naštěstí tu je samozřejmě 3,5mm jack na sluchátka/pořádné repráky.

Webkamera disponuje rozlišením 176 × 144 až 1280 × 720 px. Je tu pochopitelně i mikrofon coby dírka v levé opěrce zápěstí a notebook je tak připraven na skypování.

 

K notebooku se dodává menší a poměrně lehký 60W adaptér. Výkon není nijak oslnivý, ale ani být nemusí, notebook se i v zátěži do 60 W jakž-takž vejde. Nabíjení baterie se zastavilo zhruba na 98 % kapacity. Na nabití z nuly na maximum si počkáte asi 50 minut.

Software

Notebook má předinstalovány Windows 7 Home Premium v 64bitové edici. Dále je tu zkušební verze Norton Internet Security a samozřejmě Microsoft Office 2010 v edici Starter. Samozřejmě nechybí ani nějaký software od Samsungu, jako například správce bezdrátových sítí nebo Recovery Manager.

Závěr, zhodnocení

Univerzál za 16 tis. Kč

Chcete notebook "na všechno" kolem šestnácti tisíc korun? Spokojíte se s šedým ohebným plastem a nepotřebujete čtečku otisků prstů nebo matný displej? Samsung RC520 bude pro vás.

Ač zní parametry a využití notebooku dost banálně a nevyprofilovaně, myslím, že hlavně do domácností a pro studenty na kolej bude notebook docela vhodný. Na občasnou práci je tu rychlý procesor, na spoustu filmů a fotek velký disk a na hraní WoW zase základní dedikovaná grafika od Nvidie. Nic víc nečekejte a hlavně nečekejte bůhvíjakou kvalitu, ale je fakt, že poměr výkon/cena se Samsungu povedl.

Plusy a mínusy:

  + rychlý procesor
  + přepínatelná grafika na nenáročné hraní

  + velký disk
  + tichá klávesnice
  + vcelku nízká cena
  + nižší hmotnost
  + skoro 6 h výdrže na baterku

 - chybí cokoli rychlejšího než USB 2.0 (kromě Ethernetu)
 - nepříliš kvalitní plastové provedení
 - pomalý disk

Výsledky testů, screenshoty

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 11 077
3DMark06 (body) 4 746; SM2.0 Score: 1 861, HDR/SM3.0 Score: 1 678, CPU Score: 3 225
3DMark Vantage (body) P2282; GPU Score: 1 831, CPU Score: 8 762
3DMark11 (body) P566, Graphics Score: 501, Physics Score: 3 167, Combined Score: 453
Far Cry 2 13,50 fps
Crysis (very high) GPU benchmark: 4,56 fps, CPU benchmark: 4,29 fps
World in conflict 8 fps
TM Nations Forever 22,1 fps
Devil May Cry 22,98 fps (D)
PC Mark Vantage           
6 089; Memories: 4 074, TV and Movies: 2 883, Gaming: 4 769, Music: 6 166, Communications: 5 851, Productivity: 5 240, HDD: 3 270
PCMark 7 1 814; Lightweight: 1 755, Productivity: 1 228, Creativity: 2 236, Entertainment: 1 897, Computation: 2 678, Storage: 1 389
HD Tune 2.55 čtení: 72,1 MB/s, odezva: 20,0 ms
AS SSD Benchmark Copy benchmark: ISO: 32,92 MB/s; Program: 26,16 MB/s; Game: 28,02 MB/s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 37 GOPS, 43 GIPS, 32 GFLOPS, AES:  358 MB/s, RAM:  9 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 88 & 87 MB/s; 512K: 29 & 29 MB/s; 4K: 0,34 & 0,78 MB/s; 4K QD32 0,66 & 0,71 MB/s
Cinebench R11.5 xCPU: 2,57 pts., 1CPU: 1,02 pts., OpenGL: 15,46 fps
x264 BenchMark HD v3.0 14,07 fps (second pass)
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:06
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:54
WM9 Encoder (čas) 2:38
Windows 7 Experience Index 4,7; Procesor: 6,9; RAM: 5,9; Grafika: 4,7; Herní grafika: 6,4; Disk: 5,9
Výdrž web (čas) 4:57
Výdrž idle (čas) 5:49

 

.

Byl pro vás článek přínosný?