Hlavní navigace

Samsung se vrací k ultrabookům, Galaxy Book S je počítač s Windows a Snapdragonem

7. 8. 2019

Sdílet

Před lety Samsung skončil s notebooky, protože trh pro něj už nebyl zajímavý a rentabilní. Stalo se to krátce po tom, co se objevily ultrabooky, kde si Samsung kvalitou vedl velmi dobře. Model 530U se mu ještě tolik nepovedl, ale jeho Series 9 si dobře pamatuju jako výborný laptop.

Teď se možná alespoň částečně vrací: na akci, kde uvedl Galaxy Note10, ohlásil další partnertví s Microsoftem a představil ultrabook s Windows. Galaxy Book S je velmi tenký notebook s 13,3" dotykovým displejem, ovšem také procesorem od Qualcommu. Konkrétně jde o osmijádrový Snapdragon 8cx (platforma Qualcommu pro PC) s 8 GB operační paměti a úložištěm o velikosti 256 nebo 512 GB. Displej má rozlišení Full HD.

Na 42Wh akumulátor vydrží prý až 23 hodin. Jediný port typu USB-C zastane nabíjení i drátovou konektivitu. Bezdrátové sítě zahrnují Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 a GPS (+Galileo a Glonass).

Galaxy Book S spadá do kategorie produktů, jako je Huawei MateBook X či MacBook. Tedy extrémně mobilní zařízení s dlouhou výdrží, které je ale zaměřeno více na konzumaci obsahu. Výkon běžného notebooku s ním nezískáte, ale to neznamená, že by nebyl svižný. S LTE konektivitou by také měl být stále online. Galaxy Book S váží pouze 0,96 kg, má hliníkové šasi a obejde se bez aktivního chlazení.

Galaxy Book S sice vychází z předchozího Galaxy Book2, ale to byl (stejně jako předchozí Galaxy Booky) jen tablet s klávesnicí. Galaxy Book S je první notebook po docela dlouhé době. Dostupnost na českém trhu ale zatím potvrzena ani vyvrácena nebyla a ani cena zatím není známá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.