Hlavní navigace

I Samsung už má NVMe modul pro PCI Express 4.0: SSD 980 Pro má rychlost až 6500 MB/s

11. 1. 2020

Sdílet

Příchod platformy AMD X570 a desktopových Ryzenů 3000 přinesl také možnost používat NVMe SSD pro PCI Express 4.0 ×4. Dosud ale byly dostupné jen moduly s řadičem Phison E16, které sice mají odpovídající sekvenční rychlosti, ale v IOPS mohou prohrát s nejrychlejšími SSD pro PCIe 3.0. Řada uživatelů proto zaujala názor, že bude lepší počkat, až SSD pro PCI Express 4.0 vydá například Samsung, jehož SSD bývají výkonově na špici. Avšak toto čekání zřejmě bude brzo uspokojeno.

Na CES 2020 totiž Samsung ukázal novou generaci svých výkonných úložišť: Samsung SSD 980 Pro. Tento disk už bude jako první model korejského koncernu pro PC podporovat PCIe 4.0 a také by měl být výkonem dál než ona první generace modulů založená na Phisonu E16.

Samsung SSD 980 Pro je klasický modul M.2 s délkou 80 mm. Řadič by asi opět měl být přímo na míru vyvinutý firmou Samsung a jako paměť pochopitelně bude použitá jeho vrstvená V-NAND. A dokonce to vypadá, že by moduly Pro mohly stále používat výkonnější a lepší životnost poskytující čipy se zápisem MLC, soudě podle kapacit. SSD 980 Pro totiž bude nabízeno jen ve velikostech 250 GB, 500 GB a 1 TB. Kvalitní TLC sice dnes není v podstatě na závadu, ale použití MLC by tyto moduly stavělo do jiné ligy pro ty, kdo potřebují co nejlepší zapisovací životnost a trvale udržitelný výkon zápisu – stabilní zápis je totiž po zaplnění SLC cache u TLC modelů o poznání horší.

Rychlost až 6500 MB/s při spotřebě 7 W

Plné parametry tohoto SSD ještě sdělené nebyly. Neznáme IOPS ani pro zápis, ani pro čtení, případně latence nebo jiné detailnější parametry, které Samsung někdy chvályhodně uvádí. Ale byly sděleny údaje pro rychlosti sekvenční, které vás potěší. Tyto moduly budou schopné sekvenčně číst rychlostí až 6500 MB/s a zapisovat rychlostí až 5000 MB/s. To už je znatelně nad tím, co umožňuje PCIe 3.0 ×4, tam je typicky limit asi okolo 3600 MB/s. Spotřeba při čtení má údajně být 7,11 W a při zápisu 6,44 W, což by také nebylo zlé. Ideálně by to chtělo chladič, který zdá se modul z výroby nebude mít, ale je to nižší příkon, než s Phisonem E16.

Samsung SSD 980 Pro Anandtech 2 Samsung SSD 980 Pro vystavený na CES 2020 (Zdroj: AnandTech)

Pro srovnání: dnes dostupná SSD s řadičem Phison E16 mívají rychlost čtení až 5000 MB/s a zápisu až 4400 MB/s. Phison sice chystá na letošek vylepšený řadič E18, který bude už od počátku navržen na výkon PCIe 4.0 a bude mít lepší výrobní proces (v tomto byl E16 trošku provizorium), tudíž by zase mohl překonat. A také Adata už na CES předvedla modul XPG Sage (s řadičem Innogrit Rainier IG5236), který při čtení jde dokonce skoro na 7250 MB/s a v zápise na 5400 MB/s. Ovšem je docela možné, že Samsung bude mít lepší IOPS, výkon pod těžkou zátěží a/nebo s krátkou hloubkou fronty, a tedy nad těmito SSD třeba může pořád vyhrát ve výkonnostních benchmarích, ač bude mít sekvenční maxima nižší. Nicméně i SSD menších firem se pořád zlepšují, takže uvidíme.

Každopádně Samsung SSD 980 Pro by při renomé značky měla být celkem jistota (pokud se něco překvapivě nepokazí), takže by mohl přesvědčit ty, kdo v hodnotu PCIe 4.0 SSD doposud nevěřili. Bude ovšem také dražší, jak už NVMe moduly Samsung řady Pro bývají, Bohužel zatím nemáme informace, zda bude třeba případný model SSD 980 Evo také na bázi PCIe 4.0, snad je ale něco takového s levnější TCL NAND také v plánu.

Samsung uvedl, že více informací k SSD 980 Pro sdělí v druhém čtvrtletí, takže příchod těchto modulů do obchodů je asi možno očekávat v té době. Cenu se rovněž asi dozvíme až tehdy a doufejme do ní moc nezasáhne zdražování NAND.

Samsung SSD 980 Pro s podporou PCI Express 4.0 na CES 2020 (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?