Hlavní navigace

Samsung SSD 990 Pro uniklo – první PCIe 5.0 ×4 moduly od lídra trhu už jsou blízko?

5. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Samsung
PCIe 4.0 SSD od Samsungu přišla na trh poměrně pozdě, což možná celkově zpomalilo jejich nástup. S moduly využívajícími PCIe 5.0 to ale, zdá se, už bude jinak. Samsung už je chystá a jeho SSD 990 Pro by mohlo být k dispozici (a vést žebříčky?) hned od začátku.

Když začala v PC éra SSD s rozhraním PCIe 4.0 (po vydání procesorů AMD Ryzen 3000 a desek s čipsetem X570), trvalo Samsungu, jinak lídrovi trhu SSD, docela dlouho, než na tuto výzvu odpověděl a přišel s prvním NVMe modulem na bázi PCIe 4.0 ×4 (SSD 980 Pro). Ale do éry PCIe 5.0 by Samsung mohl vstoupit hned v její první fázi. Už uniklo první SSD s rozhraním PCIe 5.0, které společnost chystá a možná zase bude etalonem SSD vůbec.

Toto SSD se objevilo v databázi zařízení korejského úřadu RRA. Je to zatím hodně omezený zdroj, který uvádí jen interní označení těchto modulů a žádné bližší parametry. Nicméně tato SSD interně označená MZ-V9P1T0 a MZ-V9P2T0 by prý měla představovat modely řady SSD 990 Pro. Které prý již používají rozhraní PCI Express 5.0 ×4.

Tyto moduly budou existovat v kapacitách 1 TB a 2 TB, respektive víme minimálně o těchto verzích, protože ty již byly zachyceny ve zmíněné databázi. Další menší, či případně větší varianty se tím ale nevylučují. SSD by mělo logicky používat V-NAND (3D NAND) přímo vyráběnou Samsungem, pravděpodobně typu TLC. Na rozdíl od dalších výrobců spoléhajících se na řadiče Phison (typ E26 s rozhraním PCIe 5.0 ×4) by měl Samsung mít i vlastní řadič.

Modul Samsung SSD 990 Pro v databázi RRA Modul Samsung SSD 990 Pro v databázi RRA (zdroj: RRA)

Samsung již má PCIe 5.0 ×4 SSD pro servery, jde o model PM1743. Ten je však vyráběný v provedení disku s rozhraním U.2, nikoliv jako modul M.2. Není jasné, zda by SSD 990 Pro případně bylo založeno na stejném řadiči, nebo zda potřebuje nový. Také nevíme, zda bude Samsung používat fyzický formát modulu M.2 2280, nebo budou tyto moduly používat větší formát (M.2 25110), o kterém se nedávno psalo.

Tip: Chystá se nový delší a širší formát SSD. Starší desky s tím mohou mít problém

Konkrétních informací je tedy zatím minimum, význam tohoto úniku je hlavně v tom, že už Samsung má SSD 990 Pro nachystáno, a tentokrát by tudíž neměl „vynechávat“ příchod nové generace PCI Expressu. Tedy aspoň doufejme – snad se zdroje nepletou a z SSD 990 Pro se nevyklube jen „obyčejný“ PCIe 4.0 ×4 modul.

Zdroje: Tom’s Hardware, Harukaze5719

Byl pro vás článek přínosný?