Hlavní navigace

Televizor na zahradu? Samsung nabízí outdoorový QLED s odolností IP55

22. 5. 2020

Sdílet

Pod jménem Terrace TV začal Samsung prodávat zajímavou specialitu: venkovní televizor. Takže pokud vás to už nebaví v obýváku, můžete gauč přesunout na zahradu.

Samsung je největším výrobcem televizorů již řadu let a v poslední době nabízí i speciality typu televizor jako obraz. Tohle je ale jiná liga. Odolnost televizoru je IP55, což znamená částečně proti prachu a proti tryskající vodě. V praxi to znamená i to, že může stát volně na zahradě a neuškodí mu ani menší déšť. Jistější to ale bude pod pergolou. Co se týče teploty, tak zvládne mráz od −30 do horka při 50 °C. V chladném počasí se doporučuje používat venkovní režim (pro udržování tepla pouze podsvícení). Terrace TV má kovové šasi, rozlišení 4K a panel typu QLED s udávanou svítivostí 2000 nitů. Pro venkovní použití je obrazovka doplněna vylepšenou antireflexní vrstvou (odrazivost pouhé 2 %). Tip: Televizory Samsung pro rok 2020: 4K QLED už za dvacet tisíc, vylepšení 8K i zvuku Připojení zajišťuje jediný kabel OneConnect, který slouží pro napájení i pro data. Podle parametrů by mohlo jít o předělaný QLED Q95T. Tělo odolného televizoru už nebude extrémně tenké, tento model má ale i tak pouhých 5,9 cm na tloušťku i tenké rámečky.

Odolá větru, dešti i vysokým teplotám

Nabídka portů má být úplná, ale Samsung se v tomto případě bude více spoléhat na bezdrátovou konektivitu. Tu poskytuje Wi-Fi 5 (802.11ac), navíc jsou zde jen tři porty HDMI. Nechybí operační systém Tizen, podpora HDR10+, zadní podsvícení a lokální stmívání. Panel má 120 Hz (240 s funkcí vyhlazení obrazu) a procesor Quantum. Dálkový ovladač má ještě vyšší krytí, IP56 zajišťuje ochranu proti intenzivně tryskající vodě

V prodeji je v úhlopříčkách 55, 65 a 75" zatím pouze na severoamerickém trhu. Samsung jej plánuje prodávat v budoucnu i v Evropě. Cena základní 55" velikosti bude 3499 dolarů, v přepočtu zhruba 90 tisíc korun. Tedy necelý dvojnásobek standardního televizoru těchto parametrů.

Dokoupit lze navíc i kryt pro zvýšenou ochranu proti vodě a prachu. Jako doplněk se bude hodit Terrace Soundbar, reproduktor se stejnou odolností. Ten přijde na 1200 dolarů.

Samsung Terrace TV obr11

zdroj: Samsung, Business Insider

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.