Hlavní navigace

Samsung testuje hranice fyziky. Vyrobil snímač s nejmenšími pixely

30. 9. 2019

Sdílet

Už je to šest let, co Samsung představil novou generaci fotosnímačů nazvaných Isocell. Již název prozrazuje jejich hlavní tahák, fyzické oddělení jednotlivých světlocitlivých buněk, takže u nich nedochází k přeslechům sousedních pixelů. Korejskému výrobci to umožnilo produkovat menší čipy, které přitom měly teoreticky stejnou citlivost jako ty větší. A tak se postupně velikost jednotlivých pixelů zmenšila z 1 na 0,9, pak 0,8 a nově již 0,7 mikrometru.

Samsung odhalil senzor nazvaný Isocell Slim GH1 s rozlišením 43,7 Mpx a právě 0,7µm buňkami. Mřížka nese 7968 × 5480 px, z toho vyplývají rozměry 5,58 × 3,84 mm, což zhruba odpovídá formátu 1/2,6". Na poměry smartphonů jde pořád o poměrně velký čip. Výrobce se dušuje podporou 4K videa s 60 fps, které využívá prakticky celou velikost snímače, takže oproti fotografii obraz téměř nepřibližuje. Senzor podporuje elektronickou stabilizaci, rychlé fázové ostření a HDR počítané v reálném čase. Samozřejmostí už je i barevná maska TetraCell, díky níž půjde za horšího osvětlení spojit obraz čtyř sousedních buněk (vzniknou virtuální 1,4µm pixely), přičemž stále zůstane štědré rozslišení 11 Mpx.

TIP: Snímače s 0,8µm pixely jako první představilo Sony

Velkovýroba senzoru odstartuje ještě letos, takže v prvních telefonech by se mohl objevit už na jaře. Otázkou je, co s danou technologií Samsung plánuje do budoucna. Půjde až na 0,6 µm nebo využije menší buňky i u jiných formátů? V létě představil rekordní snímač Isocell Bright HMX s rozlišením 108 Mpx a 0,8µm body. S 0,7µm by mohl být o čtvrtinu menší. Nebo při stejných rozměrech nabídnout snad až 140 Mpx.

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?