Hlavní navigace

Televizor a obraz v jednom: Samsung The Frame je oficiálně v Česku

25. 9. 2019

Sdílet

Samsung do Česka poprvé přivezl lifestylový televizor The Frame. Jde již o jeho třetí nebo čtvrtou generaci, ovšem až letos se tento „televizor a obraz v jednom“ dostává na náš trh. Zjednodušeně řečeno jde o běžný QLED televizor s lepší antiodrazivou vrstvou, tenkou konstrukcí umožující nacvaknutí rámu a přístupem do světových galerií. Displej je matný, ale kvůli sklu to není ve výsledku pořád tak matné jako na noteboocích.

Smyslem The Frame je vypadat jako rám s obrazem v době, kdy se nedíváte na filmy, ale jste ve stejné místnosti. Tedy potlačit velkou černou nevyužitou plochu v designově pěkné domácnosti a nahradit ji zobrazením nějakého uměleckého díla. Cílová skupina je v tomto případě spíše menší, ale od začátku prodeje (16. září) se ho v Česku prodalo už více než deset kusů.

Podobný produkt v minulosti zkoušela i česká společnost Kobe. Její iFrame teď najdete pod názvem FrameXX, ale v základu jde spíše o vylepšený fotorámeček než televizor a jeho cílovka je jinde.

Prostředí Smart TV Samsungu je známé, takže se podíváme jen na režim, kdy zobrazuje obrazy. Pro ten je na dálkovém ovladači vyhrazeno samostatné tlačítko a televizor disponuje senzorem okolního jasu a pohybovým senzorem. Při zapnutí režimu obrazu dojde ke snížení jasu, vypnutí všech zbytečných funkcí a celkové spotřeba je přibližně na 30 % proti běžnému používání.

Tisíc obrazů do vašeho obýváku

Zvolíte si některý z obrazů z nabídky Samsungu, což je zdarma. Samsung však spolupracuje s několika světovými galeriemi umění a prostřednictvím aplikace zpříštupňuje okolo tisíce dalších obrazů – tahle služba je již placená (peníze jdou hlavně galerii), ale získáte přístup k tomu nejlepšímu. Všechny obrazy jsou digitalizovány tak, aby na obrazovce vypadaly jako skutečné.

Samsung The Frame galerie Samsung The Frame galerie

Pokud použijete vlastí fotku, nebo si obraz(ek) stáhnete z internetu, což jde, nedocílíte stejné kvality. Cena je stanovena na 145 Kč měsíčně (předplatné) nebo 600 Kč jednorázově za jeden obraz, který vám už zůstane napořád. Tedy ne úplně napořád, neboť je vázán na váš účet k Tizenu i k hardware televizoru samotnému, takže pokud se vám televizor někdy porouchá a pořídíte si nový, dříve zakoupené obrazy na něm už bohužel mít nebudete. Službu si můžete vyzkoušet na měsíc zdarma (a Samsung nyní nabízí zdarma na další tři měsíce).

Pokud není obraz v poměru stran 16:9 :), získáte buď výřez, nebo dojde k zobrazení pasparty. Žádné rušivé černé pruhy se neobjeví.

Trochu dražší, ale držák na zeď je v ceně

V základu jde o QLED televizor, ale nedá se říct, že by šlo o nějaký konkrétní a pouze upravený model. The Frame by se mohl zařadit někam mezi série Q60 a Q70. V ceně dostanete držák na zeď, který narozdíl od systému VESA umožní přisunutí televizoru až ke stěně. Pokud chcete být ještě více „styloví“, můžete zvolit i stojan ve stylu malířského plátna. Obrazovka má podsvícení typu Edge, přímé zadní podsvícení by se ale hodilo více.

V balení je i kabel One Invisible Connection, což znamená, že část elektroniky a konektory najdete v samostatném boxu. K televizoru na zdi pak vede jediný tenký a průhledný kablík – tohle je asi nejlepší vychytávka u televizorů Samsungu.

Samsung The Frame: senzory a tenký kablík, ve kterém je napájení i data Samsung The Frame: senzory a tenký kablík, ve kterém je napájení i data

„Těší nás, že můžeme českým zákazníkům nabídnout televizor The Frame, který se stane
novým uměleckým dílem v jejich domácnostech,“ uvedl Martin Huba, produktový manažer
společnosti Samsung pro televizory, a dodal: „V minulosti se odvětví zaměřovalo pouze na
technické vlastnosti, jako jsou kvalita obrazu nebo výkon, ale nyní se televizory stávají také
platformou pro vyjádření životního stylu, který se stává přirozenou součástí každodenního
života spotřebitelů.“

Tento televizor si můžete pořídit ve čtyřech úhlopříčkách za 24 990 Kč (43"), 29 990 Kč (49"), 34 990 Kč (55") a 44 990 Kč (65"). Rám k nacvaknutí existuje ve čtyřech barvách, samostatně stojí poměrně hodně – 3490 Kč, ale Samsung má do konce roku akci, kdy jej k televizoru přidá zdarma. Stejně tak získáte čtyřměsíční předplatné do aplikace Obchod s uměním, která pro jiné televizory Samsungu není dostupná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.