Hlavní navigace

Máme paměťovky rychlé jako SSD, chlubil se před dvěma lety Samsung. Na trhu ale ještě nejsou

27. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V červenci 2016 Samsung oznámil, že je připraven vyrábět zcela nový typ paměťových karet nazvaný UFS Card. Karta stejně velká jako microSD používá rychlejší rozhraní UFS 2.0, se kterým může dosahovat propustnosti až 600 MB/s. Prototypy korejského výrobce slibovaly sekvenční čtení až 530 MB/s a zápis 170 MB/s, pětinásobné hodnoty tehdejších microSD. Při náhodném čtení za sekundu zvládly až 40 000 operací, v zápisu až 35 000 IOPS. Sto- až tisícinásobně lepší hodnoty oproti konkurenci. Spotřeba byla poloviční. Jenže je srpen 2018 a revoluční karty nelze koupit. A i kdyby šly, neměli byste je kam strčit. Ani technologický skvost Galaxy Note9 nový typ karet nepodporuje, zůstává u microSD.

Obava z války formátů?

Na jednu stranu je to dobře, zůstala zachována zpětná kompatibilita. Možná si ještě pamatujete dobu před 10+ lety, kdy v digitálních foťácích mezi sebou soupeřily různé standardy (a výrobci). Sony zuby nehty prosazovalo Memory Stick, Olympus a Fujifilm měly XD, v profi přístrojích byl CF, zbytek pelotonu používal SD, který nakonec pomyslnou válku formátů vyhrál.

TIP: Rychlejší úložiště pro mobily přicházejí. Npbídnou výkon až 2,3 GB/s

Jenže UFS Card přinesl velké inovace a v řadě oblastí o dva tři řády lepší vlastnosti. Navíc nešlo o kratochvíli samotného Samsungu. Vývoj standardu má na svědomí JEDEC, který má prsty i v pevných úložištích UFS a paměťových modulech DDR SDRAM. Členy JEDECu jsou všichni velcí výrobci spotřební elektroniky.

Poslední zpráva o UFS Card je měsíc stará. Samsung ujišťoval, že nový formát pořád žije, dokončují se nové specifikace zvyšující propustnost na 1200 MB/s a že pořád v plánu nahradit SD.

Budou i nové SD karty

Jenže SD už také prochází evolucí. Před rokem a půl SD Association uvedla nové rozhraní UHS-III, které kartám SD i microSD zvyšuje propustnost na 624 MB/s. V obchodech ale takové karty ještě neseženete a na trhu nejsou ani vhodné čtečky.

Tabulka kompatibility a dosažitelných rychlostí mezi různými čtečkami a kartami SD Tabulka kompatibility a dosažitelných rychlostí mezi různými čtečkami a kartami SD

A to už byl letos ohlášen nový formát SD Express postavený na jedné lince PCI Express 3.0 a protokolu NVMe 1.3 při zachování zpětné kompatibility se současnými kartami. Propustnost stoupla až na 985 MB/s. Prozatím jsou ale hotové jen specifikace pro velký formát SD, nikoliv microSD.

UFS Cards zkrátka postupně ztrácejí náskok a je velká šance, že se kvůli zaváhání na startu nestačí prosadit.

Byl pro vás článek přínosný?