Hlavní navigace

Samsung ukázal naživo nové Watch5, Watch5 Pro a sluchátka Buds2 Pro

10. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews
Samsung dnes oficiálně představil novou generaci chytrých hodinek a bezdrátových sluchátek. U Watch5 Pro výrazně zvýšil výdrž a tvarem těla simuluje otočnou lunetu. Samsung vylepšil zejména monitorování zdravotních údajů a spánku. V hlavní roli titan a velký akumulátor.

Hodinky budou opět ve dvou provedeních. Galaxy Watch5 ve dvou velikostech (40 a 44 mm) cílí spíše na ženy. Větší Galaxy Watch5 Pro pak má 45mm displej a titanové tělo ve dvou barevných provedeních. Displej kryje ve všech případech safírové sklo, u modelu Pro by mělo být o něco tvrdší. Pro ovládání jsou na pravé straně dvě tlačítka a možnost využít virtuální lunetu točením prstu okolo displeje, což funguje pohodlně jen u modelu Pro.

Zatímco Watch5 disponují běžným rovným displejem, Watch5 Pro jej mají „utopený“ v titanovém těle. Tento vystouplý rámeček plní funkci jisté ochrany displeje, ale také slouží pro vedení prstu při kroužení okolo displeje jako taková virtuální luneta. Tohle otočné kolečko nová generace již nemá. Luneta zůstává u modelu Watch4 Classic, který by ještě nějakou dobu měl být v prodeji.

Samsung Galaxy Watch5 a Watch5 Pro Samsung Galaxy Watch5 a Watch5 Pro

Vyšší výdrž, rychlejší nabíjení

Hlavní předností vyššího modelu Watch5 Pro je výrazně větší akumulátor s kapacitou 590 mAh. Se zapnutou GPS má vydržet 20 hodin, v běžném provozu pak 80 hodin. Zajímavé je také magnetické rychlozapínání pásku (Samsung tomu říká D-Buckle Sport Band), které podle prvních pokusů funguje velmi dobře.

I základní model Watch5 má silnější baterii. Menší 40mm model povýšil z 247 na 361 mAh a větší z 284 na 410 mAh. Také nabíjení má být nyní o třetinu rychlejší a za půl hodiny se dostanete téměř na polovinu kapacity (u Watch5 Pro je nabíjení vzhledem k větší baterii o něco pomalejší). Lze k tomu využít nabíjecí kolébku nebo bezdrátový standard Qi. Stejně jako u minulé generace pohání hodinky WearOS s nadstavbou Samsungu.

Samsung BioActive Sensor

Senzor, který se poprvé představil v řadě Galaxy Watch4, využívá jediný čip s unikátní konstrukcí a má trojí funkci – funguje jako optický snímač tepu, elektrický snímač tepu a nástroj pro analýzu bioelektrického odporu současně. Přiložením dvou prstů změří i procento tuku a svaloviny.

Umí mimo jiné měřit srdeční tep, krevní tlak, okysličení krve či EKG. U měření spánku vám hodinky umí přiřadit spánkový typ. U nás známe hlavně sovu a ptáče, tady vám hodinky přiřadí jedno z asi deseti zvířat. S nastavením si lze tradičně pohrát a nastavit své cíle, na základě kterých poté průběžně dostáváte tipy, co dělat jinak.

Hodinky můžete propojit se SmartThings, tedy s dalšími chytrými zařízení stejné značky. Watch5 Pro má jako exkluzivitu plánování trasy s importem souborů GPX a následnou turn-by-turn navigací třeba pro běh či jízdu na kole. V rámci předobjednávek dostanete bonus ve formě sluchátek Galaxy Buds Live.

Samsung Galaxy Watch5 a Galaxy Buds2 Pro obr2 Samsung Galaxy Watch5 a Galaxy Buds2 Pro

Ceny:

  • Galaxy Watch5 40 mm 7499 Kč
  • Galaxy Watch5 40 mm LTE 8499 Kč
  • Galaxy Watch5 44 mm 8199 Kč
  • Galaxy Watch5 44 mm LTE 9499 Kč
  • Galaxy Watch5 Pro 11 999 Kč
  • Galaxy Watch5 Pro LTE 12 999 Kč

Galaxy Buds2 Pro

Nová bezdrátová sluchátka Galaxy Buds2 Pro mají proti minulé generaci menší tělo a Samsung se u nich chlubí zejména 24bitovým zpracováním zvuku. V prodeji budou tři barevné varianty: bílá, černá a narůžovělá. Právě malé tělo je jednou z výhod Samsungu, zejména ve srovnání se Sony.

Barevné varianty
Barevné varianty
Srovnání s první generací Galaxy Buds
Srovnání s první generací Galaxy Buds

Každé sluchátko má tři mikrofony. Potlačení okolního hluku vypnete či zapnete podržením prstu na sluchátku. Samsung také přidal funkci pro automatické zapnutí ambientu při detekci vašeho hlasu. Můžete si tak povídat i s nasazenými sluchátky, na což jsem si třeba já ani u konkurence nikdy nezvykl a pořád měl tendenci alespoň jedno sluchátko vyndat. Na rozdíl od minulé generace také přibyl vícekanálový zvuk. Vylepšení se dočkal „větrný štít“ pro minimalizaci šumu. Krabička má příjemné otevírání a nabíjecí port USB-C.

Zdroj všech snímků: Cnews

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.