Hlavní navigace

Samsung ukázal nový fotosnímač BriteCell. Přinese lepší snímky i tenčí smartphony

19. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma lety Samsung odhalil nový obrazový snímač IsoCell, s fyzicky oddělenými buňkami eliminujícími přeslechy. Díky tomu mohly snímače být menší při zachování stejné citlivosti na světlo jako u větších senzorů. Poslední evolucí tohoto nápadu je snímač S5K3P3 s rozlišením 16 Mpx (každý o rozměrech 1 mikrometr).

Samsung BriteCell s novou barevnou mřížkou
Samsung BriteCell s novou barevnou mřížkou

Včera na Samsung Electronics 2015 Investors Forum Korejci předvedli další generaci čipu, tentokrát jej nazývají BriteCell. Opět má 16 Mpx, každý o velikosti jeden mikrometru. To dovolí hloubku snímače srazit na 5 mm, takže se vejde bez vyčnívání do ještě tenčích telefonů.

 

Hlavní novinkou je ovšem přepracovaný barevný filtr. Jak asi víte, obrazové snímače zachytávají pouze jasovou složku, fotky jsou pouze černobílé. Barvy jim dodají až filtry, které se umisťují před senzor. Nejznámějším je ten Bayerův, který čtyři pixely rozdělí na dva zelené a po jednom červeném a modrém. Barevné rozlišení snímku je sice pouze třetinové, ale demozaikování a moderní postprocessing z toho nakonec udělají pěknou barevnou fotku. Jak to funguje, hezky ilustruje Wipedie.

" frameborder="0" height="480" width="640">

Samsung ale z RGB mřížky udělal něco jako WGB. Zelený filtr zcela odstranil, takže na snímač dopadne plné světlo. To zvýší citlivost (každý filtr ji zhoršuje) a zelené pixely bude možné dopočítat na základě těch okolních. Od bílého odečte okolní modré a červené pixely, tím získá zelenou složku.

Výrobce tvrdí, že zvýšená citlivost na 1µm pixelech bude odpovídat světlu, které by dopadlo na 1,12µm buňky. Otázkou ale je, jaký to bude mít vliv na vyvážení barev. Zvlášť, když na zelenou barvu je oko nejvíce citlivé a tady se bude zelená pouze interpolovat z okolí.

To se dozvíme možná už příští rok. Telefon Galaxy S7 by mohl být první, který snímač typu BriteCell dostane.

Zdroj: SamMobile

Byl pro vás článek přínosný?