Hlavní navigace

Samsung uzavírá důležité patentové dohody. Plácl si s Googlem a Ericssonem

27. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jihokorejská firma dnes oznámila dvě důležitá strategická partnerství. Společnosti Samsung a Google podepsaly desetiletou vzájemnou výměnu patentů. Týká se to těch, které už zaregistrované mají, i těch, které teprve získají. Spadají do různých technologií i byznysových odvětví. Ani jedna z firem ale nespecifikuje, k čemu chce patenty partnera používat.

Zástupci obou společností se pouze chlácholí tím, že je pro firmy výhodné vstoupit do křížového licencování, místo aby rozjely patentové války. Obě firmy s tím mají bohaté zkušenosti. Proč by Google chtěl patenty Samsungu a naopak? Google je čím dál větším výrobcem zařízení. V Motorole dělá na telefonech, chce vyrábět chytré brýle a jinou elektroniku. S tím vším má bohaté zkušenosti Samsung. Ten však naopak ztrácí v softwarovém vývoji. Díky vzájemné dohodě se jejich hendikepy smažou.

 

Samsung si ale plácl i se švédským Ericssonem. Dohoda ukončí veškeré jejich dosavadní spory. I zde oba partneři mluví o křížovém licencování, Samsung ale tahá za kratší konec špagátu. Ericsson drží klíčové patenty týkající se sítí a zařízení splňující standardy GSM, UMTS a LTE. Za ně od Samsungu obdrží 4,2 miliardy švédských korun, tedy asi 650 milionů dolarů.

Zdroj: Samsung, Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?