Hlavní navigace

Samsung vrací úder a žaluje Nvidii. Navíc zpochybňuje výkon Tegry K1

12. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dva měsíce poté, co Nvidia žalovala Qualcomm a Samsung u ITC a obvodního soudu ve státě Delaware kvůli porušení sedmi grafických patentů, reaguje Samsung protižalobou. Soudu v americké Virginii předal dokumenty, podle nichž Nvidia porušuje šest patentů a její partner Velocity Micro rovnou osm patentů.

Spor začíná připomínat frašku. Nvidia jde po Samsungu a jeho smartphonech a tabletech řady Galaxy, protože v nich Korejci porušují patenty týkající se shaderů nebo paralelních výpočtů. Samsung přitom ve svých produktech používá buď čipy Qualcommu, případně vlastní Exynosy, ve kterých si ale procesory i grafické obvody licencuje od ARM. Samsung je tedy trestán jako výrobce produktů s cizími komponentami, jež poškozují Nvidii.

 

Odpověď ve Virginii je ale prakticky stejná. Samsung nařkl výrobce (Nvidii) i společnost, jež její produkty využívá ve svých. Velocity Micro staví počítače a servery využívající grafiky GeForce, Quadro či výpočetní karty Tesla. Spolu údajně porušují tyto patenty nacházející se v čipech GeForce nebo Tegra a produktech na nich postavených. O pravdě, nebo nepravdě rozhodne soud. Níže najdete seznam dotčených patentů.

  • 5 860 158 – Cache control unit with a cache request transaction-oriented protocol
  • 6 282 938 – Method for rolling a metal strip
  • 6 287 902 – Methods of forming etch inhibiting structures on field isolation regions
  • 6 819 602 – Multimode data buffer and method for controlling propagation delay time
  • 8 252 675 – Methods of forming CMOS transistors with high conductivity gate electrodes
  • 6 804 724 – Analog/digital display adapter and a computer system having the same
  • 7 073 054 – Computer system and method for booting up the same
  • 5 777 854 – Integrate flexible contacts grounding system for a computer system chassis
  • 6 262 938 – Synchronous DRAM having posted CAS latency and method for controlling CAS latency

Aby té bizarnosti nebylo málo. Devátým bodem žaloby je údajná klamavá reklama ze strany Nvidie. Ta na svém webu tvrdí, že její Shield Tablet obsahuje nejvýkonnější mobilní procesor (Tegru K1). Samsung jako příklad uvádí test Geekbench 3, podle něhož je v single- i multicore testu rychlejší Exynos 5433 použitý v Galaxy Notu 4 i Apple A8X použitý v iPadu Air 2.

Nvidia tvrdí, že Tegra K1 je rychlejší než Exynos 5433
Nvidia tvrdí, že Tegra K1 je rychlejší než Exynos 5433

Nvidia na to reagovala přetestováním Shield Tabletu a GN4 ve více než 20 benchmarcích. Samsung v některých skutečně vede, ale ve většině má náskok Nvidia. U ní s jistotou víme, že používá rychlejší GPU. U CPU mohou být rovnocennými soupeři, protože si obě firmy licencují stejná jádra od ARMu. Lišit se mohou ve frekvencích nebo revizi. Samsung ale má výhodu tam, kde může zužitkovat všech osm jader Exynosu, tedy čtyři výkonná Cortex-A15 i čtyři úsporná Cortex-A7. Menší rozdíly mohou nahonit i rozdílné řadiče nebo paměťové čipy.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?