Hlavní navigace

Samsung vyléčí bolístky fotomobilů. Chystá optickou stabilizaci a lepší snímač

8. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejci naznačili, na jaké foto novinky se můžeme příští rok těšit v jejich mobilech. Samsung si nejdříve nechal patentovat technologii IsoCell. Jde o nový druh snímače, jehož světlocitlivé buňky jsou na čipu fyzicky oddělené.

To má zamezit přeslechům (přetékání elektrických nábojů do sousedních buněk) až o 30 %. IsoCell tak zlepší barvy a ostrost. Zvětšená kapacita buněk pak zvýší dynamický rozsah, díky čemuž si čip poradí s většími rozdíl jasů. Výrobce to demonstruje na tomto snímku. Snímač IsoCell zachoval na žlutých částech rostliny kresbu a menší přepaly zůstaly jen na hranách.

IsoCell v akci
IsoCell v akci

Nová technologie pomůže také zmenšit hloubku celého fotomodulu až o 20 %, což se bude hodit v tenkých smartphonech. Firma už vyrábí první prototyp S5K4H5YB, což je 8Mpx snímače o velikosti 1/4" (1,12mikronové pixely). V posledním čtvrtletí bude zahájena masová výroba.

 

Samsung se také pochlubil vývojem nového 13Mpx modulu, který obsahuje i optickou stabilizaci (OIS). Té se zatím Korejci v tradičních mobilech vyhýbali. Stabilizátor prý dokáže udržet změny směru až o 1,5 stupně do všech stran, konkurence prý podle Samsungu zvládne jen polovinu (0,7 °). To ale není tak úplně pravda, například HTC One má jednostupňovou korekci. Čím lepším korekce, tím si foťák lépe poradí s třesem rukou, díky čemuž můžete použít i delší dobu závěrky, a zachránit tak více detailů na úkor šumu.

Výrobce mluví o osminásobně lepší citlivosti na světlo, k čemuž ale nejspíš dospěl kombinací více faktorů (OIS a možná světelnější objektiv a IsoCell). Samotný modul dosahuje rozměrů 10,5 × 10,5 × 5,9 mm a slibuje i nižší energetické nároky. Samsung už vyrobil prototyp, masová výroba začne příští rok. Je pravděpodobné, že se tento fotomodul objeví v některé z vlajkových lodí výrobce, nejspíš smartphonu Galaxy S5 nebo phabletu Galaxy Note 4.

Nový čip s OIS
Nový čip s OIS

Zdroj: Samsung (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?