Hlavní navigace

Samsung Wave III: nová Bada s perfektním zpracováním (test)

3. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, zpracování a design

O kvalitách chytrých telefonů Samsungu už se toho popsalo dost. Tahle obří jihokorejská korporace v současnosti patří k největším producentům smartphonů na světě a její zkušenosti v oboru jsou skutečně vidět. V nabídce má spoustu modelů od těch nejzákladnějších (Galaxy Mini) až po naprostý vrchol pro ty, kteří nechtějí žádné kompromisy (Galaxy S II).

 

Samsung Wave III

 

Řada Wave má přitom v nabídce společnosti trochu jiné postavení. Většina pozornosti se tradičně upíná na telefony vybavené operačním systémem Android, což je i výše zmíněná dvojice. Označení Wave ale nesou trochu jiné telefony - kousky vybavené operačním systémem Bada, který Samsung sám vyvíjí. Ten s Androidem není kompatibilní, má svá vlastní specifika a je opravdu výrazně méně rozšířený; pro ty, kterým Android nevyhovuje, ale představuje zajímavou alternativu.

Wave III je, jak z názvu není příliš těžké odhadnout, třetím modelem ve své rodině. Tím máme na mysli pomyslné "vlajkové lodě" Badou vybavených telefonů, nejsilnější modely s tímto systémem (mezi smartphony se všeobecně řadí někam mezi vyšší střední třídu). Svým starším sourozencům, Wave a Wave 2, se na první pohled v mnohém podobá, ale podrobnější zkoumání odhalí množství podstatných rozdílů. Přesto však svoje dědictví nezapírá a spíše pokračuje v cestě, naznačené předchozími modely.

Parametry
Cena 7 500 Kč včetně DPH
Názor 80 %
Zapůjčil Samsung
Samsung S8600 Wave III
operační systém Bada 2.0 + TouchWiz 4.0
displej 4,0‚Ä≥, 480 × 800 px., Super AMOLED, Gorilla Glass
sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA
konektivita Bluetooth 3.0, microUSB 2.0, Wi-Fi, 3,5 mm audio
hardware 1,4 GHz Scorpion CPU, 512 MB RAM
paměť 3 GB vnitřní (1 GB dostupný) + microSD (až 16 GB)
fotoaparát 5 Mpx (2592 × 1944 px.), autofocus, LED přísvit
baterie Li-Ion, 1 500 mAh
rozměry a hmotnost 126 x 64 x 9,9 mm; 122 g

Asi největší novinkou oproti dřívějšku je samozřejmě nová verze operačního systému Bada, přesněji verze 2.0. Velký skok v číselném označení (předchozí verze měla číslo 1.2) naznačuje, že došlo k podstatným změnám. Tou asi nejzásadnější je konečně plnohodnotný multitasking, který mnoha uživatelům u starších Wavů chyběl.

Vylepšení se dočkal samozřejmě i hardware. Úhlopříčka displeje byla z 3,7‚Ä≥ v předchozím Wave 2 zvýšena na rovné čtyři palce a displej je obecně kvalitnější díky Super AMOLED technologii (ta byla v prvním Wave, ve druhém však kvůli problémům s dodávkami nikoliv). Kvůli většímu displeji se samozřejmě musely nutně zvednout i rozměry přístroje; tloušťka se však snížila na méně než 10 milimetrů a hmotnost klesla ze 135 g u Wave 2 na 122 g, díky čemuž trojka rozhodně nepůsobí jako tlouštík.

Parádní design a dokonalá pevnost

Hodnocení designu je sice subjektivní, nicméně si neodpustím malý vlastní vstup. Wave III je prostě hezký telefon. Netrpí žádnými designovými výstřelky, ale ani nepůsobí stroze - takto si představuji elegantní mobil. Záda a boky přístroje jsou kompletně z šedého, jemně kartáčovaného hliníku a předek je pokryt odolným minerálním sklem Gorilla Glass s černým pozadím. Jediná plastová část je nahoře (tam prostě být musí kvůli anténám bezdrátových sítí), ale ani to moc nepoznáte, protože se Samsungu podařilo nabarvit ji přesně stejným odstínem šedé jako zbytek telefonu.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Na bocích je trojice tlačítek, z nichž jedno slouží pro vypínání displeje či celého telefonu (a chválím jeho umístění; u telefonů s většími úhlopříčkami je lepší jej mít na boku než na horní hraně, kam tak dobře nedosáhnete). Druhé tlačítko je dvojité a slouží k ovládání hlasitosti. Mechanickou spoušť fotoaparátu budete bohužel hledat marně. Spodní strana skrývá klasický microUSB konektor pro napájení a přenos dat při propojení s počítačem a 3,5mm audio jack pro připojení sluchátek. Jeho umístění na spodní straně mi ze začátku připadalo nezvyklé (častěji jej vídáme na horních hranách mobilů), ale je to v podstatě jedno a dokud není na boku, je vše v pořádku.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

V horní části zadního krytu se nachází nezbytná čočka pětimegapixelového fotoaparátu a přisvětlovací dioda. Ve spodní třetině je vystouplý nápis Samsung a těsně pod ním je široké, nízké tlačítko, které slouží k "odemčení" zadního krytu a přístupu k baterii. Zadní kryt totiž nejde kompletně sundat, po stisknutí tlačítka je možné jej pouze vysunout tak, aby se odhalila baterie (a slot na klasickou SIM a paměťovou kartu). Toto netradiční řešení telefonu propůjčuje dokonalou pevnost - skutečně se nám ani po opravdu důkladném prohmatání a potrápení Wavu nepodařilo najít ani jediné místečko, kde by docházelo k jakémukoliv vrzání, pružení ani žádnému jinému neduhu.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Přední, černá strana skrývá (odshora dolů) reproduktor, několik čidel (proximity a světelný) a druhou, malou VGA kamerku pro videohovory a pak samozřejmě čtyřpalcový displej. Pod displejem je jedno velké hardwarové tlačítko (podobně jako u iPhonu) a po jeho stranách dvojice dotykových, senzorových tlačítek, kterými lze přijmout či odmítnout hovor. Tato trojice slouží k ovládání celého systému, o kterém si povíme dále.

S úchopem telefonu jsem neměl žádné problémy, na čtyřpalcovou úhlopříčku a z toho vyplývající mírně pádlovité rozměry jsem si vcelku rychle zvyknul (jsem navyklý na malinkou Sony Ericsson Xperia Pro, která je výrazně menší a tlustší). Na rozdíl třeba od o něco menšího Huawei X5 jsem nikdy neměl pocit, že mi telefon vyklouzává z ruky, takže jsem byl spokojený. Osobně sice preferuji menší displeje a za ideální úhlopříčku považuji 3,5 palce, ale to je spíše věc vkusu a nemohu říci, že bych měl problém dosáhnout na jakýkoliv ovládací prvek.

Displej, baterie, zvuk, fotoaparát

Super AMOLED je zpět

Již výše jsem lehce zmínil peripetie ohledně displeje v předchozím modelu, Wave 2. K nevelkému nadšení uživatelů dostal druhý telefon řady o něco horší displej než první Wave. Nyní máme zpátky pěkný Super AMOLED displej. Rozlišení 480 × 800 bodů je na čtyřpalcové úhlopříčce už tak trochu na hraně a rastr by jistě mohl být jemnější. Tato nevýhoda je ještě umocněna mnohými proklínanou PenTile technologií, která zjednodušeně řečeno znamená, že každý bod na displeji má pouze dva subpixely (zelený a červený nebo zelený a modrý) namísto všech tří, což trochu zhoršuje obrazové vlastnosti. To se projevuje právě především na displejích s méně jemným rozlišením.

Samsung Wave III

Nářky nad PenTile jsou ovšem podle mě spíše záležitostí technologických snobů, kteří mají pocit, že displej musí vypadat lépe než realita. Naprostá většina lidí by si nějakého údajného problému vůbec nevšimla, kdyby jim o něm někdo neřekl, a displej opravdu není špatný. Čitelnost na slunci je poměrně slušná, pozorovací úhly také a ani na rozsahu jasu jsme neshledali žádné chyby. Co se týká jeho povrchové úpravy, nějaký ten otisk prstu vám na něm sem tam ulpí, ale nenastává zde žádný větší problém.

Fotíme s autofocusem

Pětimegapixelový integrovaný fotoaparát (maximální rozlišení 2560 x 1920 px.) je, řekli bychom, nadprůměrný. Ostření je velmi rychlé, ve výsledných snímcích se neprojevují žádné velké šumy, chromatické vady, špatné vyvážení bílé ani nic podobného. S horšími světelnými podmínkami samozřejmě dochází ke zhoršení kvality fotek, ale relativně silná přisvětlovací dioda s tím dokáže na malé vzdálenosti docela úspěšně bojovat.

Samsung Wave III

Video umí telefon natáčet v rozlišení 720p (1280 × 720 px.) při třiceti snímcích za vteřinu. Ani u něj jsem nezpozoroval nějaké zvláštní problémy. Prostředí aplikace fotoaparátu je docela intuitivní až na to, že si nepamatuje, zda jste při posledním focení schovali lištu s nástroji či ne a vždycky ji při novém spuštění schová znovu, což je trochu otravné, pokud chcete měnit nastavení. Kromě této drobnosti a již zmíněné absence hardwarového tlačítka spouště na boku nemám k fotografickým schopnostem telefonu výhrady.

Nadprůměrná výdrž

V baterii se skrývá po skvělém zpracování druhé velké příjemné překvapení. Výdrž telefonu je totiž dost nadprůměrná. Nominální kapacita 1500 mAh sice nijak nenapovídá, že by měl vydržet nějak zvlášť dlouho, zvlášť v kombinaci s rozměrným displejem a rychlým procesorem, nicméně telefon jsem používal dohromady tři týdny a málokdy se mi stalo, že by potřeboval nabít dříve než po třech dnech.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Přitom jsem jej nijak nešetřil, připojoval jsem se k internetu přes Wi-Fi i 3G sítě, hrál jsem hry při cestách hromadnou dopravou a tak dále. Jediné, co jsem dělal pro prodloužení výdrže, bylo důsledné vypínání nepotřebných procesů pomocí dobře přístupného task manageru, ale to je tak všechno. Většina telefonů mi při stejném režimu používání vydrží zhruba den a půl, maximálně dva a pak odpadnou, Wave III měl často i po třech dnech ještě dost energie na to, aby mě ráno vzbudil.

Pro milovníky hudby

Přestože Samsung Wave III neprodává jako hudební mobil, nebál bych se jej doporučit ani těm, kteří bez špuntů v uších nepřežijí ani půl dne. Hlasitý reproduktor sice hraje dost strašlivě a sebelepší hudba se v něm mění v chrchlání, ale nic jiného od něj asi nikdo ani nečeká. Mnohem důležitější je výstup do sluchátek a ten je prostě dobrý.

Dobrý dojem mám také ze sluchátek, která jsou s telefonem dodávána. Majitelé jiných mobilů od Samsungu je možná znají, jsou to klasické "špunty", které dodává ke všemožným modelům, a přestože se dodávaná sluchátka ve většině ostatních případů vyznačují tak leda minimální cenou, tady jsou opravdu dost slušná s dobře prokreslenými basy i výškami.

Systém, prostředí a software

Konečně Bada 2.0

Na druhou verzi operačního systému Samsungu mnoho lidí netrpělivě čekalo. Já se hned ze začátku musím přiznat, že jsem s předchozí verzi nikdy neměl žádnou zkušenost, žádný starší mobil vybavený některou z předchozích verzí tohoto OS se mi nikdy nedostal do rukou. S dočasným přechodem z Androidu jsem přesto neměl větší problémy, protože i když jsou třeba základní ovládací prvky jiné (ze začátku mi dost chyběla klávesa pro vyvolání nabídky), na systém je nasazený ještě interface TouchWiz, se kterým se setkáváme i na telefonech Samsungu s Androidem. To je ve své čtvrté verzi docela slušně vychytané a vcelku přehledné, takže první kontakt není nijak bolestivý.

 

Samsung Wave III

 

Velkou novinkou v Badě 2.0 je multitasking. Už jsem se o něm zmiňoval; přepínání mezi programy je velmi jednoduché a jejich ukončování také - stačí podržet prostřední tlačítko pod displejem a zobrazí se vám nabídka, ve které můžete přepnout libovolnou spuštěnou aplikaci do popředí, případně ji jednoduše ukončit (a nebo ukončit všechny). To se mi hned zalíbilo; třeba u Androidu si na ukončování obvykle musíte nainstalovat nějaký task killer.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Pohyb v telefonu, systému a nabídkách je i díky rychlému procesoru naprosto bezproblémový a k žádnému cukání nikde nedochází. Jedinou výjimkou je odemykací obrazovka, která z mně neznámých důvodů škube neustále. Tuto obrazovku tvoří nastavitelná tapeta, widget AccuWeather zobrazující aktuální informace o počasí a při spuštěném přehrávači hudby aktuální skladba, což by nemělo být nic extra náročného, a samotné odemykání se provádí prostým tažením prstem (odkudkoliv kamkoliv, prostě jakoby odšoupnete tapetu pryč a pod ní se zobrazí plocha systému).

Po odemčení vás přivítá známá tvář zmíněného prostředí TouchWiz s až deseti plochami, na které můžete umisťovat widgety, a jednou speciální plochou Live Panel, kde jsou další, přednastavené widgety. Widgetů je předinstalováno pouze pět a každý můžete z nějakého důvodu umístit pouze jednou, což třeba u poznámek zamrzí; je samozřejmě možné doinstalovávat další z obchodu Samsung Apps, ale tam přece jen není příliš velký výběr a většinou se opakují různé styly hodin. Horní lišta připomíná tu z Androidu a zobrazují se v ní veškerá oznámení; při jejím roztažení se také objeví několik tlačítek pro rychlý přístup k ovládání Wi-Fi a Bluetoothu, vypnutí zvuků a zámku automatického otočení dispeje.

Samé tapety a žádný slušný kalendář

Malý výběr aplikací je obecně velkým problémem. Bada je prostě málo rozšířený systém a tak se k němu vývojáři nehrnou tolik, jako k iOS či Androidu. Samsung se je sice snaží podporovat, ale výsledek je bohužel takový, že se opět stále dokola opakuje spousta jednoduchých aplikací, z nichž však žádná nemá pořádně propracované ovládání a neumí přesně to, co potřebujete. Nabídka her (i těch zdarma) se mi zdála docela rozsáhlá, ale jinak je nabídka bohužel dost chudá.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Vraťme se ještě zpátky k systému a podívejme se na jeho horší stránky. Absence fyzických tlačítek pro krok zpět a vyvolání nabídky způsobuje, že jste odkázáni na to, kde tyto možnosti zobrazí samotná aplikace či nabídka. To je trochu problém, protože především tlačítko Zpět se stěhuje po celém displeji. A nejen v aplikacích třetích stran, ale i v samotných nabídkách systému. Jednou je nahoře, jednou dole na konci nabídky a z jeho hledání se stává nepříliš vítaná minihra. Další problém vidím ve velikosti písma. Jednotlivé položky v jednotlivých nabídkách jsou někdy označeny docela dlouhými popisky, které se kvůli příliš velkému fontu nevejdou na displej. Můžete je nechat posouvat tak, že na nich podržíte prst, jenže tím prstem si jich část zakryjete (a praváci si pro jistotu zakryjí dlaní půl displeje). Velikost písma lze sice v nastavení změnit, ale pouze pro několik málo oblastí - například záznamy o hovorech. Navíc je česká lokalizace občas poněkud matoucí a mnoho položek by se dalo přeložit lépe (občas je to komické; když na mě jakási předinstalovaná aplikace při prvním spuštění vytasila smlouvu s nadpisem Zřeknutí se práv, říkal jsem si, jestli si po odsouhlasení někdo nepřijde pro moje orgány).

 

Samsung Wave III

 

Příjemně mě překvapila předinstalovaná výbava. Nechybí nezbytné drobnosti jako stopky, časovač, budík (všechno chytře na jednom místě), ale navíc se v telefonu už od výrobce nachází sada kancelářských nástrojů Polaris Office, která umí prohlížet, editovat i vytvářet různé dokumenty (DOC, XLS, ...). Na mobilu sice asi nějaké elaboráty psát nebudete, ale možnost rychle opravit chybku ve wordovském dokumentu jsem opravdu ocenil.

Na prohlížeči je dost práce

Další opravdu velkou výtku mám k prohlížeči. Předinstalovaný Dolphin nejen že pořádně nepodporuje Flash (Youtube přehraje, ale nic moc dalšího), ale hlavně je opravdu velmi, velmi pomalý. V testu Sunspider dosáhl výsledku 10 997,6 ms (čím méně, tím lépe) a v benchmarku BrowserMark skóre 26 287 bodů (čím více, tím lépe). Srovnání s některými dalšími telefony je v tabulce. Nesrovnáváme sice samé telefony stejné třídy, nicméně pro vytvoření základní představy to postačí.

Telefon Sunspider
(ms; méně je lépe)
BrowserMark
(body; více je lépe) 
Samsung Wave III 10997,6 26287
Sony Ericsson Xperia Mini Pro 3651,2 63983
iPhone 4 3563,1 51071
HTC Titan 6549,9 33863
HTC Rhyme 3773 44923

Prohlížeč navíc trpí dalšími problémy. U velkých stránek se občas při delším scrollování objevil asi dvacet pixelů vysoký, šedobílý pruh, který rozbil rozvržení webu (ovšem po posunutí stránky ještě dál naštěstí zmizel), a scrollování samotné se občas chová dost nepředvídatelně, někdy odmítá scrollovat úplně, jindy stačí při pohybu dolů lehoulince pohnout prstem do strany a už jedete doprava či doleva, a zvětšení občas také začalo stávkovat. Doufám, že se to v budoucích updatech zlepší - není to vůbec nepravděpodobné, nicméně verze, kterou jsme měli k dispozici, měla k pohodlí daleko. Především ta opravdu špatná rychlost mě dost znechucovala, jinak je totiž telefon docela svižný.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Zprávy všeho druhu

Předinstalovaná aplikace Social Hub slouží jako agregátor všech zpráv ze všech účtů. Nenajdete v ní jen SMSky, ale i maily či třeba zprávy z Twitteru či Facebooku, pokud jste k nim přihlášeni. Je to poměrně přehledně rozdělené, takže tady problém není. Pokud Social Hub využít nechcete, není nic jednoduššího než místo něj spustit přímo specializovanou aplikaci třeba pro SMSky. Trochu komická situace ovšem nastává, když spustíte aplikaci Zprávy, otevřete v ní SMS konverzaci, necháte ji běžet na pozadí a pak se tu samou konverzaci pokusíte spustit ze Social Hubu. Vyskočí na vás kuriózní chybová hláška s tím, že máte aplikaci ukončit a znovu spustit.

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Jiné výhrady ale nemám, tedy kromě ještě jedné drobnosti: doručenky. Pokud si je aktivujete, tak se vám u odeslaných a doručených zpráv nezobrazí nějaká ikonka, jak by normální člověk čekal. Místo toho se za každou odeslanou zprávou v konverzaci zobrazí další zpráva s nemnoho smyslu dávajícím textem "Potvrzení o doručení: Doručeno" jako odpověď. Vypadá to hrozně a výpis zpráv to zbytečně natahuje. To je ale chybka, která také snad v brzké aktualizaci systému zmizí.

Práce s kontakty je bezproblémová. Můžete si klasicky zobrazit ty z telefonu, ze SIM či všechny, v seznamu můžete rychle skákat po písmenech abecedy zobrazených vpravo (jsou miniaturní a trefit se přesně téměř nejde, ale vždycky se dostanete aspoň někam poblíž), případné obrázky se v pořádku načítají a je možné nastavovat různé režimy řazení. Horší to ovšem je s importem kontaktů, respektive s jejich synchronizací s online službami. Konkrétně teď mám na mysli Gmail. Při nastavování účtu na Gmailu mi telefon tvrdošíjně odmítal nabídnout jakoukoliv možnost synchronizace kontaktů, počítal pouze s maily. Nakonec se mi to podařilo obejít nastavením účtu Exchange ActiveSync, ale i tady nastaly problémy a asi dva dny telefon odmítal jakékoliv kontakty z Gmailu přijímat. Po pár dnech se problém vyřešil sám a najednou jsem měl kontaktů plný telefon. Doteď nevím, co se to dělo.

Závěrečné zhodnocení

Skvělé zpracování, skvělá cena, ale...

Z necelého měsíce používání Wave III mám poněkud rozporuplné pocity. Fyzicky je to krásný, elegantní telefon se skutečně dokonalým zpracováním, který se neztratí v kapse drahého saka ani potrhaných riflí. Jeho nadprůměrná výdrž na baterie pro mě byla příjemnou změnou oproti telefonům, které na mě hladově poblikávají někdy i po jednom pracovním dni. Na displej se dobře kouká, systém se (kromě prohlížeče) hýbe pěkně svižně a umí v podstatě všechno, co bych od smartphonu čekal. Tak trochu problém ovšem představuje Bada.

Samsung Wave III

Celkově je to zajímavý systém s nepochybným potenciálem. Během testování jsem nenarazil na žádné náhodné restarty ani zamrzání, na které si stěžovali různí lidé na fórech i v recenzích - je možné, že jsem měl zapůjčený kus s novějším softwarem, který tyto problémy řešil. Vychytávání chyb zřejmě stále pokračuje slušným tempem a tak nezbývá než doufat, že se Samsungu podaří odstranit některé nesmysly, na které jsem si v předchozích odstavcích stěžoval. Téměř žádný z nich nebyl vysloveně fatální chybou, většinou to byly spíš otravné drobnosti, takže mám stále naději. Ve stavu, ve kterém jsem telefon recenzoval, mě však Bada úplně nepřesvědčila, a její největší problém - nedostatečnou nabídku aplikací v obchodě Samsung Apps - se bude napravovat jen dost těžko.

Kdyby Samsung na tělo a hardware Wavu napasoval Android (Ice Cream Sandwich) a možná tak ještě kdyby mu zmenšil displej zpět na 3,7 palců, měl bych jej teď v kapse jako svůj nový soukromý telefon. To se ovšem nestane a spoléhat se na amatérské porty je nesmysl, takže si nechám zajít chuť. Pro ty, kterým nevyhovuje Android, chtějí telefon s dobrým poměrem výkonu a ceny a spokojí se s menší nabídkou aplikací je Wave rozhodně dobrou volbou. Za cenu okolo 7 500 s DPH je mu těžké něco vyčítat.

Plusy / mínusy
elegantní design chybí tlačítko spouště fotoaparátu
perfektní zpracování nedostatečná nabídka aplikací
Super AMOLED displej velmi pomalý prohlížeč
výdrž akumulátoru drobné chybky systému
slušně silný hardware  
zvuk a dodávaná sluchátka  
dobrý fotoaparát  
poměr výkonu a ceny
Parametry
Cena 7 500 Kč včetně DPH
Názor 80 %
Zapůjčil Samsung
Samsung S8600 Wave III
operační systém Bada 2.0 + TouchWiz 4.0
displej 4,0‚Ä≥, 480 × 800 px., Super AMOLED, Gorilla Glass
sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA
konektivita Bluetooth 3.0, microUSB 2.0, 
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4 GHz a 5 GHz), 3,5 mm audio jack
hardware 1,4 GHz Scorpion CPU, 512 MB RAM
paměť 3 GB vnitřní (1 GB dostupný) + microSD (až 16 GB)
fotoaparát 5 Mpx (2592 × 1944 px.), autofocus, LED přísvit
baterie Li-Ion, 1 500 mAh
rozměry a hmotnost 126 x 64 x 9,9 mm; 122 g

Kompletní fotogalerie

Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III Samsung Wave III

Byl pro vás článek přínosný?