Hlavní navigace

Samsung chystá M.2 verzi úložišť Z-SSD se speciální výkonnější pamětí NAND

30. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je to docela dlouho, co Samsung oznámil speciální verzi pamětí Flash pro náročné a na nich založená úložiště: Z-NAND a Z-SSD. Tyto produkty jsou konkurencí pro paměti 3D XPoint a Optane SSD od Intelu. Ten letos vydal Optane SSD pro běžný lid v podobě modulů M.2 a shodou okolností se touto cestou vydává i Samsung se svými Z-SSD. Také Z-NAND se tedy dostává do kompaktní formy modulů M.2. Korejský koncern s nimi asi ale stále míří hlavně do serverů, nikoliv do PC a notebooků. Vystavil je totiž na Open Compute Project Summitu.

Pozoruhodné na předvedených Z-SSD je, že zřejmě do provedení M.2 integrují stejný hardware, jaký má Samsung v highendovém úložišti Z-SSD SZ895, odhaleném nedávno. To má přitom provedení karty PCI Express 3.0 ×4 s poměrně masivním pasivním chladičem. Modul M.2 vystavený na OCP Summitu byl na výstavě označen jako SZ895, což by znamenalo, že ho Samsung připojuje do stejné řady jako velkou kartu PCI Express. Ovšem na nálepce na modulu lze také číst „SZ893“, což by naopak indikovalo vlastní separátní (a nižší) řadu. Už kvůli patrně nižší spotřebě by ostatně tyto moduly měly mít nižší výkon.

Zdá se, že použitý je řadič Phoenix s osmi kanály, který Samsung využívá i v klasických klientských modulech, jako je například SSD PM981. Podle specifikací se toto úložiště bude vyrábět s kapacitami 240 GB a 480 GB (karta Z-SSD SZ895 má kapacity 240 a 800 GB). Samsung bohužel neuvádí zda budou moduly mít podobný výkon v IOPS, známe jen sekvenční přenosové rychlosti: 3200 GB/s ve čtení a 2800 GB/s v zápisu. Ovšem s těmi nemají velký problém ani spotřebitelská SSD, takže v tomto kontextu zas tak mnoho neříkají.

Z-SSD v provedení M.2 vystavené na Open Compute Project Summitu (Foto: AnandTech) Z-SSD v provedení M.2 vystavené na Open Compute Project Summitu (Foto: AnandTech)

I toto Z-SSD by pravděpodobně mělo mít výhodu snížených latencí, kterými Samsung konkuruje jedné z hlavních výhod pamětí 3D XPoint, stejně jako karta SZ895, pro kterou je uváděno 12–20 μs pro čtení a 16 μs pro zápis. Jistě víme, že modul SZ893(?) by měl zachovat vysokou garantovanou výdrž karty SZ895. Informace na OCP Summitu totiž slibují 30 přepisů denně po dobu záruky, u níž čekáme, že zůstane pětiletá. Modul má mimochodem řadu záložních kondenzátorů pro ochranu před výpadkem proudu.

Bude Z-SSD i pro desktop PC?

Ačkoliv toto Z-SSD ZS985/ZS983 je patrně určeno čistě pro servery a podobná použití, otevírá se asi nenulová šance, že by Samsung odvozeninu těchto úložišť mohl uvést na trh i pro spotřebitelskou sféru a hardwarové nadšence. Intel verzi Optane SSD pro výkonné osobní počítače nabízí (i když pro změnu jako kartu Optane SSD900P) a Samsung by takto mohl odpovědět. Je sice možné, že se firma spokojí s běžnými MLC SSD, jako je nyní Samsung 960 Pro. Ale Z-SSD by možná mohlo nalézt zákazníky, hledající skutečně maximální výkon (a ochotné zaplatit „prémiovou“ cenu). Zvlášť pokud by bylo díky provedení M.2 dobře osaditelné do polí RAID.

To je ale zatím předčasné. Kdy se tyto moduly začnou prodávat a kolik budou stát, není monentálně známo.

Byl pro vás článek přínosný?