Hlavní navigace

Šance na výrazně úspornější SSD. Samsung má NVMe moduly s řadičem vyráběným na 5nm procesu

13. 1. 2023

Sdílet

Zdroj: Samsung
Nová PCIe 4.0 SSD pro notebooky od Samsungu mají řadiče poprvé vyráběné špičkovým 5nm procesem. Mohlo by to být hodně zajímavé, protože řadiče typicky nepoužívají nic novějšího než 12nm proces.

Ještě před nedávnem byly nejpokročilejší výrobní procesy extrémně obsazené, ale současná krize nedostatek čipů rychle vyřešila. Má to ale i výhody, protože se na nejpokročilejších procesech uvolnilo místo pro věci, na které by se během nedostatku čipů a kryptoběsnění nedostalo. Teď možná i díky tomu přichází zajímavá věc od Samsungu, který na 5nm procesu začal vyrábět řadiče pro SSD. NVMe moduly s nimi by tak mohly být velmi úsporné.

Tímto SSD je NVMe modul označený Samsung PM9C1a. Toto označení indikuje, že jde o moduly, které se budou prodávat na OEM trhu, najdete je tedy v kompletních noteboocích či počítačích velkých výrobců, zatímco na volném trhu se samostatně objevovat nebudou (a když, tak jen sekundárně). Zaměření na OEM trh odpovídá to, že se moduly budou vyrábět nejen v klasické velikosti M.2 2280, ale také jako zkrácené moduly typu M.2 2242 a M.2 2232 – ten poslední bude například možné dát do Steam Decku, jenže ho nejdřív budete muset sehnat přes nějaký šedý přeprodej OEM hardwaru.

PM9C1a se bude vyrábět v kapacitě 256 GB, 512 GB a 1 TB. Jde o SSD s rozhraním PCIe 4.0 ×4, které se nebojí použít – maximální rychlost čtení má být až 6000 MB/s a rychlost zápisu až 5600 MB/s. Výkony v náhodném přístupu mají dosáhnout až 900 000 IOPS při čtení a 1 000 000 IOPS v zápisu. Proti předchozímu modelu SSD, který firma nabízela OEM výrobcům počítačů (Samsung PM9B1), bude toto SSD o 60–80 % rychlejší.

Samsung PM9C1a SSD dl1 SSD Samsung PM9C1a (zdroj: Samsung)

Jako paměť jsou použité čipy V-NAND sedmé generace se zápisem TLC, ale nejzajímavější je řadič. Bohužel nebylo sděleno jeho jméno, ale je vyráběný 5nm procesem (logicky tím od Samsungu, takže by mohlo jít o technologii 5LPP). Toto by mělo dávat předpoklady k výjimečné energetické efektivitě. Disk PM9C1a má podle Samsungu mít o 70 % vyšší „energetickou efektivitu na watt“ (čímž se asi chtělo říci spíše o 70 % lepší výkon na 1 watt) proti předchozímu PM9B1. Ale současně má i o 10 % nižší odběr energie v nečinnosti, když se nachází ve standby režimu. Tato zlepšení spotřeby se v nějaké míře promítnou do prodloužení výdrže notebooků na baterie.

Řadiče SSD nejsou zrovna něco, co by se vyrábělo na nejpokročilejších křemíkových procesech. Nejde totiž o komponentu, která by od tranzistorů vyžadovala tak moc jako GPU nebo CPU. Například nejvýkonnější řadiče v současných PCIe 4.0 ×4 SSD jsou vyráběné stále 12nm procesem. Proto je oznámení řadiče pro notebooková SSD vyráběného na 5 nm pozoruhodné – Samsung tu přeskakuje hned dvě generace (10–8nm generaci procesů a pak i procesy 6–7nm).

Největší uplatnění bude pro energeticky efektivní SSD v noteboocích, ale v desktopech od OEM výrobců by se tyto NVMe moduly asi také mohly objevit. My, kdo stavíme PC doma a kupujeme disky jako samostatné součástky v retailu (e-shopech, kamenných obchodech) budeme mít obvykle smůlu, i když občas se i OEM moduly objeví v přeprodeji. Nicméně Samsung často nové řadiče uvedené v OEM řadě SSD posléze začne používat i v modulech pro retailový trh (to jsou modely s vám známým značením SSD 980 Pro, SSD 980, SSD 970 Evo a tak dále). Proto zde je naděje, že se podobné SSD, jakým je PM9C1a, eventuálně objeví i ve volném prodeji a výhody moderního 5nm řadiče dostaneme také.

Samsung PM9C1a SSD dl3 SSD Samsung PM9C1a (zdroj: Samsung)

Na úspornost rychlých NVMe SSD dbá také Hynix (Solidigm)

Pokud nicméně chcete hodně úsporné (ale současně pořád výkonné) SSD hned teď, poohlédněte se možná po tvorbě Hynixu. Tomu se totiž podařilo vyrobit NVMe moduly s vysokým výkonem, které ale mají nízké spotřeby v zátěži (a samozřejmě také mají úsporné stavy pro eliminaci spotřeby během nečinnosti). Jeho SSD byla dosud považována v energetické efektivitě za nejlepší. V generaci SSD s rozhraním PCIe 3.0 ×4 to byl modul Hynix Gold P31 a mezi PCIe 4.0 ×4 moduly pak Hynix Platinum P41 (s rychlostí až 7000 MB/s). Druhý z modulů se nyní prodává také pod značkou Solidigm jako Solidigm P44 Pro, v kteréžto formě je u nás asi snáze sehnatelný (Solidigm je dceřiná firma Hynixu, nicméně některá další SSD zase pocházejí z dědictví po Intelu).

Zdroje: Tom's Hardware, Samsung

Byl pro vás článek přínosný?