Hlavní navigace

SandForce SF-2200 oficiálně: OCZ Vertex 3 míří na trh

26. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Díky výsadnímu postavení AnandTechu víme o počinech Intelu a OCZ většinu toho zajímavého ještě dlouho před uvedením. Ani nová generace řadiče SandForce a s ním spojených pionýrských SSD Vertex od OCZ nebyly tentokrát výjimkou. Než si zrekapitulujeme, co se včerejškem stalo oficiálně uvedeným, odkáži vás tedy na dva články Ananda Lal Shimpiho:

První zmíněný článek obsahuje takové trochu uklidnění některých až trochu hysterických reakcí na nižší množství přepisů 25nm MLC buněk (ve srovnání s předchozími 34nm) a vysvětlení, jak to s tou životností MLC SSD vlastně je. Každopádně nás v případě OCZ mrzí, že SSD s menší max. (teoretickou) životností a hlavně i nižšími rychlostmi prodává stále pod stejnými jmény (např. Vertex 2). Vraťme se ale raději k nově uváděné řadě obsahující zřejmě právě 25nm MLC NAND flash.

Nepřehlédněte:
SSD OCZ Agility 2: SandForce proti Intelu
(obsahuje i vysvětlení základních věcí, které dělá SandForce „jinak“)

Zatímco OCZ Vertex Pro s řadičem SF-2500 směřuje cenou i funkcemi do sféry Enterprise, levnější Vertex 3 se SandForce-2200 by měl nahradit současný hit milovníků rychlého spouštění aplikací – Vertex 2. Předpokládám, že pro nejnáročnější nasazení OCZ vytvoří opět model Vertex 3 EX, který namísto MLC bude mít SLC a opravdu nehezkou cenu. Anand dostal od SandForce prezentaci, která obsahuje srovnávací tabulku nově uvedených i stávajících řadičů SandForce a rozdílů v jejich vlastnostech (klepněte na náhled pro zobrazení v lépe čitelné velikosti):

Předpokládejme, že zrovna nehládáte nějaké SSD pro databázový server a soustřeďme se jen na „obyčejný“ Vertex 3. Ten by měl i ve spojení s levnými 25nm MLC NAND flash nabídnout při zapojení na SATA 6 Gb/s max. rychlost sekvenčního čtení 550 MB/s a zápis až 500 MB/s. 60 000 iops při operaci s 4kB bloky je sice výkon obdivuhodný, ale mám silný pocit, že běžný uživatel sotva pozná rozdíl mezi 3000 a 10 000 iops, natož takovéto lámání rekordů. Podstatné je, že máte SSD s řádově nižší náhodnou přístupovou dobu než u klasického (rotačního) pevného disku a že SSD si tento výkon udrží i po nějakém čase používání.

Vertex 3 bude vyráběn v kapacitách 120 a 240 GB, model Pro pak ve velikostech 100, 200 a 400 GB. U 120GB modelu je předpokládána cena okolo 250 USD (kolem 5000 Kč a asi o 600 Kč více než u 120GB Vertexu 2), u 240GB potom kolem 500 USD (kolem 10 000 Kč).

 

Zdroj: TZ SandForce a OCZ

Byl pro vás článek přínosný?