Hlavní navigace

SandForce SF-2281 v podání Intelu: SSD řady 520

7. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel 510 se řadí k těm výkonnějším SSD na trhu, na nejnovější modely s řadičem SandForce SF-2281 ale už nestačí. Pro jeho nástupce tedy Intel zvolil právě tento řadič, ke kterému dodal vlastní firmware a vlastní MLC NAND Flash čipy vyráběné 25nm technologií. Vydání SSD s kódovým označením „Cherryville“ se oproti původnímu plánu o několik měsíců opozdilo – Intel totiž celý rok testoval prototypy a vychytával mouchy, aby výsledný produkt byl pokud možno bezchybný.

Zařízení pochopitelně podporuje rozhraní Serial ATA 6 Gb/s. Nabízené kapacity jsou 60, 120, 180, 240 a 480 GB (nejvyšší model stojí baťovských $999). Pokud jste někdy dumali nad tím, proč SSD s řadičem SandForce nemají kulaté kapacity jako 64 nebo 128 GB, může za to technologie, kterou SandForce nazývá RAISE. Ta funguje podobně jako RAID 5 a chrání data uložená na SSD v případě, že vypoví službu jeden z paměťových čipů. Daní za to je právě šestnáctina kapacity, která je spotřebována na paritní bity.

Intel 520 byl sice teprve dnes oficiálně vydán, minimálně Anandtech a The Tech Report už ale mají jeho recenze. TR odhalil, že rychlostmi čtení a zápisu se novinka řadí po bok Corsair Force GT a mírně zaostává za řadou 830 od Samsungu. Velice dobré výkony podává v benchmarku IOMeter, který zjišťuje schopnost SSD vyřídit souběžně několik požadavků. V testu na serveru Anandtech Intel 520 kraloval v testu simulovaného vysokého zatížení (heavy workload). Celkem vzato, výkon hodnotí obě recenze velice příznivě.

Co je poněkud horší, je cena. Řada Intel 520 je oproti všem svým soupeřům ve všech kapacitních variantách beznadějně nejdražší. Je to ale vyváženo již zmíněným důkladným testováním (na které SandForce samo nemá prostředky, což pak může vést k faux-pas jako s SF-2000), zaručenou kompatibilitou dodávaného SSD Toolboxu s ovladači Intel RST a hlavně pětiletou zárukou.

Zdroj: Anandtech, The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?