Hlavní navigace

Sandy Bridge: o výrobě a zpětné kompatibilitě

17. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel oznámil, že již v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku začal dodávat svým partnerům vzorky procesorů nové generace, označované jako Sandy Bridge. A nejde jen o pár vzácných exemplářů, údajně Intel odeslal již tisíce kusů. V odkazovaném článku Ondry Bešťáka se o architektuře Sandy Bridge dozvíte vše, co je zatím známo.

Kdy bude k mání?

Pokud už nyní může Intel dodávat nemalá množství vzorků, mohly by nové procesory být vydány dříve, než bylo původně plánováno? Konkrétně Intel nic neprozradí, ale dává nám alespoň dvě indicie:

  • Rozjezd výroby 32nm procesem se Intelu povedl nad očekávání. Uvážíme-li, kdy bude mít 32nm čipy AMD (nejdříve počátkem roku 2011) a jak se se 40nm výrobou trápí TSMC, Intel si dozajista zaslouží uznání.
  • Poptávka po osobních počítačích se po krizových letech vrací k normálu. Za první čtvrtletí letošního roku prodal Intel více procesorů, než původně očekával.

Oficiálně je nicméně vydání prvních procesorů z rodiny Sandy Bridge naplánováno na počátek příštího roku. A to se týká pouze čtyřjader s IGP, které nahradí dnešní Core i5 a Core i7; výkonnější osmijádra či šestijádra přijdou až ve druhé polovině roku. Podle nedávných zpráv to bude ve třetím kvartálu společně s novou paticí.

Čipsety a zpětná kompatibilita

Zaměřme se teď na dříve příchozí levnější variantu Sandy Bridge (X-bit labs hovoří o dvoujádrech a čtyřjádrech s TDP 65 a 95 wattů). Tyto procesory budou používat balení LGA 1155. Téměř jistě to není překlep a znamená to, že současná a budoucí generace procesorů a základních desek bude nějakým způsobem kompatibilní. Jak konkrétně, to je zatím ve hvězdách: teoreticky by nic nemělo bránit plné zpětné kompatibilitě desek i procesorů, prakticky si ale Intel nerad odřezává odbytiště nových čipsetů.

Pro Sandy Bridge nabídne Intel novou šedesátkovou řadu čipsetů, její kódové označení je Cougar Point. Zajisté se dočkáme několika modelů H6x a Q6x (pro podniky). Verze P již vzhledem k neexistenci procesorů bez integrovaného grafického jádra nebudou mít smysl. Cougar Point dostane do vínku řadič SATA 6 Gb/s, podpora SuperSpeed USB (USB 3.0) mu ale zůstane zapovězena. Výrobci desek tak tuto funckionalitu budou muset nadále doplňovat pomocí přídavných řadičů, mezi jejichž dodavatele se zařadí i Intel.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku