Hlavní navigace

Sandy Bridge poprvé otestován

28. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože procesory rodiny Sandy Bridge ještě nejsou oficiálně vydány, Intel zapůjčil serveru Anandtech vzorek čtyřjádra Core i5-2400 (3,1 GHz, 6 MB cache) a dovolil jej otestovat. Článek se samozřejmě neubrání podezření, že výsledky, které se Intelu nehodí do krámu, bylo zakázáno publikovat. Přesvědčte se však sami: benchmarků je poměrně dost, od práce s fotografiemi a videem, přes archivátory až k hrám. Srovnání se starší generací a konkurenční nabídkou nebylo ušetřeno ani integrované grafické jádro. A dozvíte se i pár nových detailů o architektuře a novém iGPU.

Pokud nemáte čas pročítat celý článek (ale to je škoda!), pokusím se stručně shrnout, jak si Sandy Bridge vede v různých scénářích.

  • Ve vícevláknových aplikacích si Core i5-2400 na 3,1 GHz drží vždy alespoň minimální náskok nad Core i7-880 (3,06 GHz), někdy ale dokáže držet krok i s šestijádrovým Core i7-980X. Trochu horší je to s vypnutým HyperThreadingem: ten je u vzorku povolen, finální verze jej ale podporovat nebudou a Anandtech testoval obě nastavení.
  • Podobně si nové Core i5 vede i ve hrách (ale pozor, oproti Core i7-880 bude o poznání levnější), obzvláště dobře se mu daří ve World of Warcraft a Starcraftu II. Na zapůjčeném vzorku procesoru ale nefunguje Turbo, které prodejní verze budout mít. Jednovláknový výkon v praxi tak testy nemohou věrně zachytit.
  • Velice významným způsobem bylo vylepšeno integrované grafické jádro (iGPU). Ve srovnání s minulou generací (u procesorů Core i3/i5 Clarkdale) je dvakrát rychlejší, směle se vyrovná samostatnému Radeonu HD 5450. S největší pravděpodobností navíc Anandtech testoval variantu, která má polovinu jednotek deaktitovanou; u procesorů s plnokrevným iGPU lze očekávat výsledky ještě daleko lepší. Takové zřejmě budou běžnější v noteboocích, jako konkurence AMD Ontario (Fusion) a grafických akcelerátorů Nvidia s přepínací technologií Optimus.
  • Zřejmě i zásluhou využití 32nm výrobního postupu má Core i5-2400 spotřebu v zátěži nižší, než níže taktované Core i5-760 (2,8 GHz).

Celý test naleznete na serveru Anandtech.

Čtěte také:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku