Hlavní navigace

Sapphire HD 6850 Toxic: voltage tweak a napájecí konektor navíc

16. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sapphire zařadil do nabídky další model z populární OC edice Toxic. Novinka je postavená na Radeonu HD 6850. Taktovací frekvence jádra je zvýšená z původních 775 na 820 MHz, takty 1 GB paměti GDDR5 se zvedly z 1000 na 1100 MHz (resp. ze 4000 na 4400 MHz efektivně).

Sapphire Toxic HD 6850 s krabicí

Nadstandardní je i napájení. Na rozdíl od referenčního designu, ve kterém má HD 6850 osazený jen jeden přídavný šestipinový napájecí PCIe konektor, jsou použité oba vývody podobně jako na HD 6870.

Mimo vyšší spotřebu to znamená i vyšší maximální frekvence dosahované při přetaktování (obzvláště v kombinaci s možností zvýšení napájecího napětí jádra). Sapphire začal opět nabízet i vlastní OC utilitu TriXX, která kromě zvýšení taktu GPU a pamětí umožňuje i změnu napájecího napětí. Na OCC se s takty jádra dostali přes 1 GHz.

Nepříjemný pocit mám ale ze zvoleného chlazení. Sapphire v poslední době u edice Toxic používal tiché chladiče s axiálním ventilátorem a obvykle i vapor chamber (často chlazení shodné s modely Vapor-X). S novým Toxicem se ale vrací zpátky k u nepříliš topících karet přežité a podstatně hlučnější koncepci s radiálním ventilátorem.

Sapphire Toxic HD 6850 shora
Sapphire Toxic HD 6850 cooler
Sapphire Toxic HD 6850 chladič

Vapor-X má tentokrát klasickou koncepci s radiálním ventilátorem, který tlačí ohřátý vzduch skrz žebrování ven přes záslepku
(fotografie z recenze na OverClockers Club)

Na internetu už najdete i první zahraniční recenze:

Ve vyhledávačích se začínají objevovat od čtyř a půl tisíce korun, v osvědčených počítačových e-shopech můžeme čekat ceny kousek pod pěti tisíci s daní.

Zdroj: Sapphire

Byl pro vás článek přínosný?