Hlavní navigace

Jak bude rychlý satelitní internet nové generace? Máme první výsledky

19. 7. 2019

Sdílet

Je to již 16 let, co začal francouzský operátor Eutelsat poskytovat vůbec první veřejné satelitní připojení k internetu. Princip sítí se od té doby téměř nezměnil. Zvýšila se rychlost, přibyl zpětný kanál (první satelity nabízely jen downlink), pokryly se další oblasti, ale zůstávala hromada kompromisů a satelity byly až nejzazší možnou alternativou připojení.

Buď totiž na geostacionární dráze mohly z velké vzdálenosti pokrývat velkou oblast nízkými rychlostmi a dlouhými latencemi, nebo vysílaly ze střední či nízké oběžné dráhy, zvýšily se rychlosti, ale výrazně se snížilo pokrytí, protože satelitů bylo málo.

Až v současnosti vznikají ambiciózní sítě, které chtějí pokrýt celou planetu a nabídnout rychlosti a ping srovnatelné s pevnými sítěmi na zemi. SpaceX buduje Starlink, Amazon plánuje Kuiper a britská společnost OneWeb společně s Airbusem zase staví OneWeb Satellites. První šest satelitů OneWebu letělo do vesmíru letos v únoru a včera se firma pochlubila prvními výsledky.

Technici naměřili rychlost stahování přes 400 Mb/s (upload má být papírově okolo 30 Mb/s) a odezvu pod 40 ms. Typické satelitní připojení přitom dává maximálně nižší desítky megabitů za sekundu a naopak stovky milisekund. OneWeb samozřejmě měřil v laboratorních podmínkách s přesně seřízenými systémy a jedním připojeným modemem, takže praktické zkušenosti mohou být odlišné. S vhodným nastavením rychlostí a FUP ale OneWeb může skutečně být použitelným připojením v místech, kde žádná jiná konektivita není, ať už kvůli chybějící infrastruktuře, či kvůli výpadků (přírodní katastrofy atd.).

Test provedený s korejském Soulu ale prověřil, že připojení skutečně funguje, a že anténa dokáže satelity na obloze přesně zaměřit. Do globálního pokrytí je však zatím daleko. Jak už jsme uvedli výše, OneWeb zatím vynesl jen šest družic. Celkově jich chce v první fázi vybudovat 650.

TIP: Nebeský internet se blíží. Tento satelit pokryje letadla nad Evropou

Od posledního čtvrtletí 2019 by firma chtěla každý měsíc vyslat na orbitu 30 satelitů a během příštího roku v omezené míře nabídnout první komerční služby. Globální dostupnost je naplánovaná na rok 2021. Později by firma ráda vybudovala konstelaci o celkově 1980 družicích, aby zvýšila kapacitu sítě.

Jeden satelit OneWebu váží 150 kilogramů a obíhá na nízké oběžné dráze ve výšce 1200 km. S pozemními řídicími stanicemi i koncovými modemy komunikuje v Ku pásmu (12–18 GHz).

Zdroj: OneWeb via ArsTechnica

Byl pro vás článek přínosný?