Hlavní navigace

Astronomové mají nového nepřítele. Muskovy satelity Starlink

3. 12. 2019

Sdílet

Dnešní astronomové mají nesrovnatelně lepší teleskopy než ti před dvěma sty lety. Zlepšila se optika, pozorování je zdokonaleno přesnými motory kompenzujícími pohyb země a samotný záznam pak zlepšily vysoce citlivé obrazové senzory. Jenže podmínky k pozorování se pořád zhoršují. Světelné znečištění způsobené městy (viz mapa) skrývá méně jasné hvězdy a další objekty. A bude hůř.

Ethan Siegel, který učí astrofyziku a populárně-vědeckými články vzdělává čtenáře magazínu Forbes, totiž upozornil na nového znečišťovatele oblohy – satelity Starlink, díky nimž chce Elon Musk pokrýt celou planetu vysokorychlostním internetem. Létají na nízké oběžné dráze, je jich hodně, jsou velké a vysoce odrazivé.

Na orbitě už jich najdeme 122 a jsou jasnější než některé hvězdy. A protože se pohybují rychle, astronomům dělají na snímcích světelné čáry, které cloní dalším hvězdám či jevům. Extrémní případ vyfotil teleskop Dark Energy Camera v Chile, kde se během pěti minut prohnalo oblohou hned 19 satelitů Starlink. SpaceX přitom chce na orbitě 12 000 satelitů a další přidají Amazon nebo OneWeb.

starlink decam DECam zachytil v listopadu hned 19 satelitů Starlink (foto: Cliff Johnson)

Světelné stopy lze vícenásobnou expozicí a následným zprůměrováním snímků odstranit, ale vědci upozorňují, že se tím ztratí i drobné detaily. SpaceX už ale o problému ví a slibuje, že budoucí satelity už nebudou tak odrazivé (upraví se povrch i naklonění) a vědecká obec zřejmě získá „jízdní řád“, aby věděla kdy a kde budou satelity přelétávat.

Byl pro vás článek přínosný?