Hlavní navigace

Schválen první standard 5G sítí. Přijdou už v roce 2019

22. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Rychlosti v gigabitech za sekundu, latence v milisekundách, sítě pro mobily, IoT i připojení domácností. 5G se blíží, firmy už přijaly první specifikace.

Členové 3GPP se na včerejší schůzi v portugalském Lisabonu dohodli na přijetí specifikací prvního standardu 5G NR (New Radio). Sítě páté generace budou schvalovány v několika fázích. Ta první, včera přijatá, se nazývá 5G NR NSA (Non-Standalone). U ní se počítá s využití stávajících sítí LTE, které budou doplněny o nová pásma využívající již 5G technologie.

První sítě již začátkem roku 2019

Začátkem roku 2019 by mělo docházet k prvním testům – výrobci infrastruktury, mobilů a operátoři ověří finální specifikace v praxi. Qualcomm už například představil první modem Snapdragon X50, který si s 5G NR poradí. V mobilech by se měl objevit právě v roce 2019.

Druhá fáze 5G NR SA (Standalone) již počítá s koncem LTE a využitím frekvencí pro novou síťovou architekturu. Specifikace budou dokončeny v červnu 2018 jako součást dokumentu 3GPP Release 15. Komerční využití je ve hvězdách, zatím se počítá se současným během LTE a 5G NR dle NSA.

Pásma využitelná pro 5G
Pásma využitelná pro 5G
Plán přijetí 5G
Plán přijetí 5G
Kam všude 5G zasáhne
Kam všude 5G zasáhne
Massive MIMO zvýší pokrytí i rychlost
Massive MIMO zvýší pokrytí i rychlost
5G poběží souběžně s LTE
5G poběží souběžně s LTE
Qualcomm už má první modem, v mobilech bude v roce 2019
Qualcomm už má první modem, v mobilech bude v roce 2019

Co 5G přinese?

Sítě páté generace budou nejuniverzálnější možné. Firmy počítají s tím, že se budou využívat v mobilech, ale i v úsporných variantách pro internet věcí, nebo naopak náročných použitích pro pevné připojení domácností. Budou se jimi dálkově ovládat drony i komunikovat vozy mezi sebou či chytrými dopravními značkami.

Oproti LTE se desetkrát zvýší rychlosti (až 10 Gb/s), stokrát zvýší kapacita provozu, a naopak se desetinásobně zkrátí doba odezvy. Zužitkují se přitom efektivnější modulace signálu, pokročilejší kódování, technologie Massive MIMO pro současnou komunikaci skrz desítky antén (již testuje O2) a pro 5G NR se počítá i s využitím nových frekvencí. Sítě obsadí i pásma pod 700 MHz nebo naopak milimetrové vlny v řádech desítek GHz. V extrémních případech by mohly vysílače v husté městské zástavbě být na každém pouličním osvětelní apod.

Byl pro vás článek přínosný?