Hlavní navigace

Schyluje se k obchodu roku? Google prý chce koupit HTC

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínský list Commercial Times píše, že Google je spolu s HTC v poslední fázi vyjednávání o možném odkoupení mobilní divize. Druhou variantou prý může být, že se Google stane strategickým partnerem. Mluvil by do toho, co bude HTC dělat, měl by přístup k technologiím HTC a za to by na Tchaj-wan posílal miliony nebo miliardy dolarů. Ani jedna z firem nechce spekulace komentovat. HTC je v dlouhodobé finanční tísni způsobem snižujícími se prodeji smartphonů. Tržby dramaticky klesají. Ještě v roce 2014 byly příjmy HTC v přepočtu přes 6 miliard dolarů, za loňský rok to bylo už jen 2,6 miliardy dolarů. Firma už dva roky nebyla v zisku, ztráty jdou do stovek milionů dolarů.

S HTC to jde z kopce

Rok Tržby Čistý zisk / ztráta
2013 6,77 mld. USD −44 mil. USD
2014 6,25 mld. USD +49 mil. USD
2015 4,05 mld. USD −517 mil. USD
2016 2,60 mld. USD −351 mil. USD

Google má s HTC dobrý vztah. Tchajwanská společnost vyrobila vůbec první telefon s Androidem. První Nexus. A loni se postarala i o výrobu telefonů Pixel (XL). Letošní generaci si už údajně rozdělí LG (větší model XL) a HTC (menší model). Znamená to snad ztrátu důvěry nebo nedostačující kapacity?

V moci Googlu je vyvíjet si zařízení u sebe doma a výrobu přenechat čínským montovnám, jako je Foxconn nebo Pegatron. Na to nepotřebuje HTC. Pokud by měl o firmu zájem, nejspíš by tak činil jen kvůli patentům a jinému intelektuálnímu vlastnictví.

Už jsme to ostatně zažili. V roce 2012 Google koupil Motorolu Mobility a během dvou let ji celou vykastroval. Divizi vyrábějící modemy a set-top boxy prodal Arrisu. Mobilní divizi Lenovu. Sám si nechal jen výzkumné oddělení a balík několika tisíc patentů.

Mnohem větší smysl by přitom dávalo, kdyby chtěl Google koupit celé HTC i s VR divizí Vive. Ta má budoucnost, jde o obor, do něhož chce proniknout i Google. A hlavně jde o další kolbiště, kde by se potkal s Facebookem (ten vlastní konkurenční Oculus).

Ale třeba to jsou všechno jen fámy…

Byl pro vás článek přínosný?