Hlavní navigace

Scythe Mugen 2 vs. Thermalright Ultra-120 eXtreme

23. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

David proti Goliášovi? Ne tak docela

Ačkoli článek avizuji jako duel, rovnou na začátku a bez mučení přiznám, že se o něco více budu věnovat novějšímu a díky mnohem nižší ceně pro většinu z vás asi i zajímavějšímu chladiči – Scythe Mugen 2. O výsledky a zkušenosti s Thermalright Ultra-120 eXtreme však samozřejmě nepřijdete, jen mu nevěnuji tolik vlastních fotografií.

Než se pustíme do detailů jednotlivých chladičů, bude asi na místě srovnat klíčové parametry. Předpokládám, že především druhý řádek (rozměry) rovnou odradí všechny, kdo mají malou skříň anebo mají kolem patice těsno.

 

Scythe Mugen 2 (SCMG-2000)

Thermalright Ultra-120 eXtreme-1366

podporované patice

Intel 478/LGA 775/1366, AMD
754/939/940/AM2+/AM3

Intel LGA 1366

rozměry [mm]

130 × 100 × 158

132 × 63 × 161

hmotnost pasivu [g]

870

790

počet heatpipe

5

6

počet lamel

5× 46

52

materiál základny

poniklovaná měď

poniklovaná měď

materiál lamel pasivu

hliník

hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25

120 × 120 × 25

otáčky větráku [rpm]

1300

1600

PWM

ano

ne

udávaná max. hlučnost [dBA]

26,5

28

průtok vzduchu [cfm]

74,25

63,7

ložiska

Sleeve Bearing (kluzné)

FDB (Fluid Dynamic Bearing)

stránka na webu výrobce

Scythe Co., Ltd.

Thermalright Inc.

cena [EUR]

39,90

57,90

cena [Kč]

1079

1952

Hlavní lákadla chladičů ve zkratce

Scythe Mugen 2

M.A.P.S. - Multiple Airflow Pass Through Structure - rozdělení pasivu do segmentů má prý pomoci optimálnějšímu využití proudění vzduchu ventilátoru

F.M.S.B. (Flip Mount Super Back-plate) - díky jedinému backplate chladič nasadíte skoro na všechny současné procesory AMD a Intel (a dokonce i na starší Pentia 4 pro socket 478)

Multi Fan Mount Structure - větrák(y) nasadíte z kterékoli strany pasivu. V balení je jedna sada spon, další lze dokoupit.

Thermalright Ultra-120 eXtreme

Heatpipe jsou k základně připájeny a základny i tyto trubice jsou poniklovány

52 hliníkových žeber je nejvíce mezi běžnými pasivy pro desktopové procesory

eXtreme

 

 

 

 

V balení je tichý větrák s fluidními ložisky (FDB) s max. otáčkami až 1600 rpm

 

Scythe Mugen 2 v detailech

Pasiv Mugena je rozdělen do pěti jakoby samostatných částí, do každé z těchto částí vedou oba konec heatpipe. Hustota žeber je vyšší než u Ninjy 2, ale menší než třeba u Thermalrightu.

Větrák lze nasadit pomocí dodaných svorek ze dvou stran. Resp. jde přidělat rovnou čtyři větráky, což ale asi nebude pro proudění vzduchu ideální.

Základna vyleštěná do podoby dokonalého zrcadla je něčím, na co jsme si už u Scythe zvykli. Poniklovaná základna je tentokrát opatřena i malý pasivem.

Jestli se nemýlím, jedná se o standardní větráček Scythe s kluznými ložisky. Čtyřžilový kabel signalizuje podporu PWM regulace. Při ní by se měl být schopen roztočit i na zcela minimální otáček. Budete-li regulovat přes napětí, počítejte se zhruba 570 až 600 rpm jako minimem, při němž se větrák roztočí. Pokud se předtím už točil a budete napětí jen postupně snižovat, poběží i při tomto režimu regulace se 400 rpm.

Univerzálnost Mugenu 2 jsem už zmínil, zde vidíte příslušenství, které takovou širokou kompatibilitu umožňuje. Pozoruhodný je zejména backplate.

Krabice i manuál jsou typicky nepřehledné a zhuštěné. Asi mají působit hodně japonsky (cizokrajně).

V případě LGA 1366 backplate bohužel upevníte jen tak, že rozeberete pomocí dodaného imbusu původní uchycení patice a malý zadní backplate desky vyměníte ze ten od Scythe.

Pak stačí jedny neskutečně šikovné ruce a trocha balancování (anebo ruce tři, Scythe by tedy do manuálu mohl s klidem malovat dva panáčky, jako to znáte od některého nábytku) a chladič už přichytíte rychle.

Zbývá si vybrat orientaci větráku, lepší asi bude přímý ofuk pěti a ne jen dvou řad heatpipe. Pokud bychom i pasiv otočili o 90 stupňů, asi to bude fungovat také, k této orientaci nás navedl obdélníkový tvar základny i procesoru Core i7. Základna je ale větší než procesor i na svém kratším rozměru, a tak by typičtější orientace, kdy vzduch z chladiče není foukán na vzduch, nýbrž na zadní ventilátor, přicházela i na LGA 1366 asi v úvahu také.

Následující fotky odhalují testovací zátiší.

O tom, že Mugen 2 není žádný drobek, svědčí tato fotografie testovací platformy na grafické karty.

Ještě jednou se můžete podívat na konstrukci základny, připojených heatpipe a malého pasivu.

Nedovolím si vás ochudit ani o oficiální a velmi pěkné fotky přímo od Scythe:

Je Thermalright Ultra-120 tak moc extrémní?

Jak už jsem předeslal, s focením Thermalright Ultra-120 eXtreme jsem se už toli nezabýval, neboť jste jej poznali díky press kitu Intelu pro Core i7. Ten obešel desítky redakcí na celém světě a procesor Core i7-965 XE byl typicky testován s tímto chladičem. I my jsme jej už nasazen na tento procesor (a desku Asus P6T Deluxe) jednou fotili:

Použijete-li nejklasičtější orientaci věžového chladiče a současně paměťové moduly s vysokým heatspreaderem (OCZ Reaper, Corsair DHX, nové Kingston a další), narazíte na stejný problém jako u Mugena 2. Patice pro Core i7 je jednoduše příliš blízko slotům DIMM a kolize vysokých pamětí s mohutnými chladiči nebude vzácná. Pokud máte takové moduly ale jen tři, můžete zůstat klidní a používat sloty až toho druhého. Problém u Ultra-120 nastává při plném osazení šesti vysokými moduly.

Uchycení pomocí pohyblivého kříže ("nůžek") a pružin je výrazně jednodušší než v případě Mugena 2, ale třeba společnost Noctua má montáž pořád ještě komfortnější. Šponování pružinek se šroubovákem v ruce není u drahého hardwaru zrovna tím pravým ořechovým.

I Thermalright má na stránce produktu dobré fotografie a také okótovaná schémata chladiče. Můžete se tak pokusit spočítat, jak by to prostorově vyšlo u vás.

tr1

Ultra-120 eXtreme i s větrákem se dodává ve dvou samostatných krabicích, obě jsou přesně ve stylu Thermalrightu zcela bez laku a oproštěny lákavých nápisů i fotek. Kdybyste chtěli osadit ještě jeden 12cm větrák, budete muset dokoupit ten a zřejmě i jeho speciální držák.

Testovací sestava, výsledky měření: výkon a hlučnost

Testovací sestava

  • základní deska: Gigabyte GA-EX58-UD5 (Intel X58)
  • procesor: Intel Core i7-920 (2,66 GHz, Bloomfield)
  • paměti: 2× 2GB Kingston DDR3-1600
  • grafická karta: Gigabyte Radeon HD 2600 XT Silent-Pipe II
  • pevný disk: Western Digital Velociraptor VR150
  • zdroj: Corsair CMPSU-650TX
  • regulátor otáček: Scythe Kaze Master
  • teplovodivá pasta: Noctua NT-H1

Pevný disk byl po dobu provádění hlukových měření odpojen. Hlučnost okolí (ambient) byla 34,5 dB(A). Teplota v místnosti byla v době měření 21,5 stupňů Celsia. Oba chladiče byly testovány s teplovodivou pastou Noctua NT-H1.

Hluk jsem měřil hlukoměrem s rozlišením 0,1 dB(A) schopným měřit od 30 dB(A). Nakonec se mi nepodařilo zajistit hluk okolí nižší než 35,4 dB(A), což ale z menší vzdálenosti (20 cm) stačilo na změření obou větráků nad 1000 ot./min. Pro změření teploty pasivu, heatpipe a součástek v okolí patice jsem použil bezdotykový teploměr s laserovým zaměřovačem. Druhý teploměr, který vidíte na obrázku zcela vpravo, jsem pak použil pro kontrolu (odchylka byla pravidelně asi 0,5 stupně Celsia).

Pro měření jsem použil následující software:

  • Prime95 25.9 (In-place Large FFTs, 8 threads)
  • RealTemp 3.00
  • Gigabyte EasyTune 6
  • Cpu-Z 1.50
  • CPUID Hardware Monitor

idle

idle

Jako pasiv je Mugen 2 o něco účinnější, roztočený ventilátor však snadněji ochladí pasiv Ultra-120 eXtreme.

burn

burn

Rozdíly nejsou na nepřetaktovaném Core i7-920 velké. Na porovnatelných otáčkách však Thermalright vede asi o 4 stupně Celsia.

oc

 

oc

Po přetaktování už pro solidní teploty musíte sáhnout po maximálních otáčkách ventilátorů, Ultra-120 si udržuje těsné vedení. Rozdíl pár stupňů však neospravedlňuje rozdíl cenový.

Hlukoměr

hlučnost

K měření hlučnosti bych rád ještě něco poznamenal. Přestože je jednotka dB(A) brána s ohledem na vnímání zvuku člověkem, osobně jsem měl z hlučnosti obou větráčků pocit spíše opačný. Při 1000 rpm byl dle mého soudu ještě větrák Scythe tichý, Thermalright jsem byl už schopen rozeznat (zhruba ze 60 cm, sestava na stole). Při 1200 ot./min už uslyšíte oba větráky, opět byl dle mého soudu (a navzdory měřením) zřetelnější Thermalright. Možná to bylo brumem, jež vydávaly oba motorky (a zblízka je uslyšíte i při velmi nízkých otáčkách), a který byl u Thermalrightu trochu silnější. Po nějakém čase by se asi situace vzhledem k robustnímu FDB u Thermalrightu a lacinému maličkému kluznému ložisku u Scythe situace otočila.

Nápad provozovat Core i7-920 s kterýmkoli z chladičů pouze pasivně, nebyl dobrý:

RealTemp

Procesor je takto uchladitelný pouze v idle, ani jeden z chladičů si ale pasivně neporadí ani s nepřetaktovaným procesorem v zátěži.

Kompletní výsledková tabulka

V tabulce najdete kromě přesného odečtu otáček, také teploty procesory z RealTempu, EasyTune 6 (teploty z čidla desky), kontrolní teploty naměřené bezdotykovým teploměrem na pasivu a jedné z heatpipe. Dále jsem tímto teploměrem měřil i teploty na cívkách a pasivech čipsetu či napájecích prvcích. V tomto ohledu měl svou orientací Thermalright Ultra-120 eXtreme trochu výhodu a zejména teplota na pasivu na mosfetech byla ovlivněna orientací větráku jeho směrem.

kompletní výsledky

Verdikt

I když mezi chladiči zeje velká cenová mezera a v českých obchodech je cena Mugenu 2 oproti Ultra-120 eXtreme téměř poloviční, nebyl rozdíl ve výkonu velký. Thermalright prokázal, že užší pasiv s šesti heatpipe a hustými žebry dá v kombinaci s větrákem o něco lepší výkon než mohutnější pasiv, ale s menším počtem heatpipe a řidším žebrováním.

Scythe Mugen 2 je takovým mezikrokem mezi Ninjou 2, tedy chladičem velmi vhodným pro pasivní chlazení a právě třeba Thermalrightem Ultra-120. Možná právě to, že není tak typicky vyhraněn, osloví hodně uživatelů. Výkon s ventilátorem je pouze malý kousek za špičkovým Ultra-120 eXtreme a pasivně Mugen 2 zřejmě zvládne nejednoho Athlona X2 či Core 2 Duo. Pokud bychom testovali ve skříni s nějakým prouděním vzduchu díky různým ventilátorům, dost pravděpodobně by zvládl i netaktovaný Core i7-920. Cena je sice o nějakou stokorunu vyšší než právě u Ninja 2 (viz naše recenze), ale pořád se drží kolem 1000 Kč.

Za tyto peníze dostanete velmi kvalitní pasiv, alespoň ze začátku solidní ventilátor, kvalitní provedení a univerzálnost (pro všechny moderní desktopové procesory). Za poslední vlastnost trochu (alespoň na Core i7) platíte dle mého soudu nepohodlnou instalací. Mugen 2 lze v celkovém hodnocení určitě doporučit, chladič má co nabídnout.

Mugen 2

Otázkou zůstává, zda se vyplatí investovat dalších skoro 1000 Kč do Thermalright Ultra-120 eXtreme. Pokud byste se dívali čistě na poměr cena/výkon, tak by odpověď zněla jednoznačně: ne. Jste-li si ochotní v highendu za jakákoli plus ještě připlatit, má Thermalright několik pozitiv. Vynechme nejistý užitek z toho, že i heatpipe jsou poniklovány a první výhodou proti Mugenu 2 bude asi ne až tak obrovitý pasiv. Připomeňme si, jak může Mugen 2 na desce pro Core i7 zavazet rovnou několika paměťovým modulům:

Mugen 2 v bedně

S Ultra-120 to také není ideální, ale je to lepší. O něco je lepší také chladicí výkon, zejména při vyšších otáčkách. Také zřejmě dražší ventilátor byl na hlukoměru méně zaznamenatelný a jeho ložiska budou pravděpodobně kvalitnější a trvanlivější. S Thermalright Ultra-120 eXtreme se nám také podařilo už v listopadu taktovat Core i7-920 téměř k hranici 4,2 GHz. Box chladič Intelu ke Core i7-920 je nedostatečný už pro frekvence kolem 3,5 GHz. Dle dnes předvedených výsledků Mugena 2 mám důvod věřit, že nad 4 GHz (byť už ne s tichým nastavením větráku) byste se i s levnějším z dnešního duelu dostali také.

Scythe Mugen 2 (SCMG-2000)

+ výkon i s nižšími otáčkami či pasivně
+ množství podporovaných patic
+ tichý ventilátor s PWM
+ cena

- rozměry
- složitá instalace na LGA 1366

Thermalright Ultra-120 eXtreme-1366

+ výkon s ventilátorem
+ výkonný větrák s kvalitními ložisky
+ méně konfliktní proporce než Mugen 2

- ventilátor bez PWM
- instalace s "nůžkami a pružinami" není nejkomfortnější
- cena

Za zapůjčení chladiče Scythe Mugen 2 děkujeme společnosti TN Trade

Za poskytnutí procesoru Intel Core i7-920 děkujeme společnosti Czech Computer

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme společnosti RASCOM Computerdistribution

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí základní desky GA-EX58-UD5 děkujeme společnosti Gigabyte.

Za zapůjčení chladiče Thermalright Ultra-120 eXtreme děkujeme společnosti Intel

Intel

Byl pro vás článek přínosný?