Hlavní navigace

V Brně se objevily stovky sdílených elektrických koloběžek Bird. Magistrátu se nikdo neptal

26. 8. 2019

Sdílet

Brno je po Praze dalším městem v Česku, kde se objevily sdílené elektrické koloběžky. V Praze jezdí konkurenční koloběžky společnosti Lime, v Brně jsou nyní rozmístěny koloběžky Bird. Při zadání hesla BRNO je první jízda zdarma. Vymezená plocha města pro jízdu zahrnuje kromě centra jen jeho západní část, za jízdu či parkování mimo oblast se většinou připlácí.

Po centru a okolí je aktuálně rozmístěno několik set koloběžek (po letmém spočítání v aplikaci zhruba 200), přičemž podle našich zjištění o tom městské části ani odbor dopravy magistrátu města Brna nebyl nijak informován.

Také na webu společnosti Bird není o Brně ani zmínka – provozuje ji tu alespoň podle cedulek na koloběžkách společnost Yoyoway s. r. o. Firma vznikla teprve letos v květnu, před měsícem si zažádala na odboru dopravy a protože nedostali žádnou odpověď, spustili provoz.

Bird Yoyoway Brno 13 Sdílená koloběžka Bird v Brně od provozovatele Yoyoway (modrá vzadu, vpředu soukromá koloběžka Xiaomi)

Do Brna se podle našich informací chystá i společnost Lime (také přes nějakého provozovatele), která ale s městskými částmi o způsobu, jakým tu začne podnikat, jedná.  Podle interních informací se ale radnice i zástupci PČR k provozování sdílených koloběžek v Brně staví velmi rezervovaně.

Tip: V Bratislavě spustili sdílení elektrických koloběžek. Během týdne jich polovinu ukradli

V případě Birdu (respektive provozovatele Yoyoway s. r. o.), který zde začal trochu punkově bez dohody s městem, teoreticky nemusí jít o zábor veřejného prostranství. Jde prostě o podnikání – pokud ovšem budou koloběžky parkovat na místech k parkování určené. To ze zkušeností ale není příliš reálné a dohoda s městem je žádoucí. Jakmile budou tyto koloběžky parkovat „špatně“, půjde o nelegální zábor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.