Hlavní navigace

Sdílení souborů je ve Švédsku uznáváno jako oficiální náboženství

5. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od roku 2010 se skupina nadšených pirátů ve Švédsku snaží prosadit nové náboženství sdílení soborů. A na třetí pokus se jej podařilo uznat jako oficiální.

Církev Kopimismus se o uznání jako oficiální náboženství ve Švédsku pokoušela od roku 2010. Dvakrát se to nepovedlo (úřady požadovaly formalizování způsobu modliteb a meditací), na potřetí ale již příslušné orgány církev schválily. Jako posvátné symboly tak nově můžeme považovat i Ctrl+C a Ctrl+V. Student filozofie Isak Gerson, zakladatel hnutí, doufá, že oficiální stav církve odstraní právní stigma, které obklopuje sdílení souborů.

Po celém světě jsou piráti považování za zločince. Jak je ale vidět, najde se i velmi početná skupina lidí, kteří považují kopírování za posvátný akt. Církev byla již od začátku pronásledována za svou „víru“, proto je pro ní oficiální status velmi významný. A to také proto, že by tak mohla motivovat další lidi k přihlášení se.

Missionary

Myslím, že více lidí bude mít odvahu vystoupit jako kopimisté. Možná ne na veřejnosti, ale alespoň mezi svými blízkými. Je tu ještě mnoho právních stigmat kolem kopírování. Mnoho lidí má stále obavy, že půjdou do vězení za kopírování a remixování. Doufám, že se to ve jménu Kopimi změní,“ říká Isak.

Ačkoli si jsou zakladatelé vědomi, že oficiální status církve neznamená, že porušování autorských práv je nyní povoleno, stále věří, že jejich víra bude brána v potaz při budoucí tvorbě právních předpisů. Během posledního půl roku církev ztrojnásobila počet následovníků na 3000. Po masivním proniknutí informace do světa se ale teď očekává mnohem větší zájem (v době psaní novinky byly oficiální stránky církve mimo provoz kvůli tzv. „slashdot effectu“ – poskytovatel neudržel nápor návštěvníků).

S pevnou vírou ale budou technické problémy brzo odstraněny a potenciální následovníci se k církvi mohou hlásit na jejich stránkách. A pokud chcete náboženství pomoct v rozšiřování, použijte posvátné tlačítko „Sdílet“.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?