Hlavní navigace

Seagate FireCuda Gaming SSD je externí disk, jehož rychlost nejspíše nemáte šanci využít (minirecenze)

2. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Seagate
Externí disk je stále jen obyčejné úložiště s kabelem do portu USB. Ale nemusí to být pevný disk, ani zařízení s konektorem USB-A. Seznamte se s moderním, rychlým a stylovým „exterňákem“ FireCuda Gaming SSD.

Seagate se stejně jako jeho konkurent WD už delší dobu zaměřuje i na SSD a tento externí disk je od pohledu zajímavý. Jde o kompaktní krabičku (104 × 52 × 10 mm) s portem USB-C a výřezem, který příjemně svítí. Zařízení je poměrně těžké, což ale dává pocit kvalitních materiálů. Zvenku si příjemný lehce pogumovaný povrch můžete osahat, ale dovnitř vidět není.

Rozměrově FireCuda Gaming SSD odpovídá dvěma interním diskům NVMe a pocitově je uvnitř ještě nějaké těžítko (při hmotnosti 143 gramů). Indikační dioda je ještě u konektoru. Provedení až na trochu ostré rohy každopádně chválím.

V balení dostanete jen krátký kablík s porty USB-C na obou koncích. Na straně disku jsem rád za užití moderního portu, na straně počítače však zatím může jít o problém. Seagate bohužel nepřibalil redukci na USB-A a pro některé starší počítače ji budete potřebovat.

Je to samozřejmě lepší, než kdyby Seagate nabídnul kabel se starým USB-A (nedej bože s microUSB) a pro moderní počítače jste sháněli zase opačnou redukci. Ale stejně vzhledem k vysoké ceně tu jedna malá redukce být mohla. Ke svému počítači jsem tak disk napřímo připojit ani nemohl.

firecuda gaming ssd firecuda gaming ssd

Řada FireCuda je u Seagatu tou vyšší, výkonnější a zaměřenou na hráče. Provedení tohoto disku je však zcela civilní a velmi povedené. Prodává se v kapacitách 500 GB, 1 a 2 TB. Prostřední velikost za doporučených 280 dolarů, u nás okolo 7500 Kč. Cena je vskutku vysoká a Seagate si ji obhajuje hlavně potenciální rychlostí.

Na plnou rychlost si počkáte

Píšu potenciální, neboť zřejmě málokdo má po ruce počítač, který ji využije. Disk podporuje rychlostní standard USB 3.2 Gen 2×2. Toto rozhraní samo o sobě umožňuje až 20 Gb/s. Na kabelu je ale označení odkazující na rychlost 10 GB/s, což ovšem ještě nemusí znamenat, že umí jen tuto rychlost.

Seagate FireCuda Gaming SSD USB kabel Seagate FireCuda Gaming SSD USB kabel

Výrobce přímo slibuje rychlosti až 2000 MB/s. Takto rychlý port se ale ani na nových počítačích stále prakticky nevyskytuje a nejjednodušší cestou k němu je samostatná karta do PCIe. Která v době před nástupem USB4 už možná nedává tolik smysl.

Já takové rozhraní neměl, disk jsem vyzkoušel na ThinkPadu T15p s USB 3.2 Gen2 a dosáhl sekvenční rychlosti okolo 1000 MB/s. Naměřené hodnoty najdete na obrázcích níže.

CrystalDiskMark
CrystalDiskMark
Seagate FireCuda Gaming SSD 1TB HD Tune čtení
Seagate FireCuda Gaming SSD 1TB HD Tune čtení
ASSSD IOPS
ASSSD IOPS
ASSSD
ASSSD

Seagate si čipy NAND sám nevyrábí, uvnitř krabičky je ale použito běžné NVMe SSD, konkrétně model Firecuda 510 spolu s další elektronikou zajišťující převod mezi rozhraními NVMe a USB-C. Hardware si lze prohlédnout na webu magazínu TweakTown.

seagate firecuda 1tb gaming ssd review full TweakTown seagate firecuda 1tb gaming ssd review full (obrázek: TweakTown.com)

Barevný proužek pulzuje více barvami a prostřednictvím softwaru Seagate Toolkit lze barvu i nastavit. Nebo také synchronizovat s dalšími svítícími periferiemi. Disk umí pracovat i se standardem Razer Chroma.

Na disk je záruka pět let (ač některé české obchody uvádí možná chybou jen tři roky). Za tu dobu už by se počítače s rychlejším USB rozšířit mohly. Cena je však posazena vysoko. FireCuda Gaming SSD je nicméně kvalitně provedený externí disk s rychlostí, kterou si ještě nějakou dobu neužijete. Pokud tedy neplánujete nákup rozšíření do počítače, které vám tento rychlostní standard umožní. Jejich výběr je ale omezený a u notebooků máte smůlu úplně. S nimi většinou dosáhnete na poloviční rychlosti. Stále velmi vysoké, ale potenciál disku je mnohem větší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.