Hlavní navigace

Seagate hrozí převzetí konkurencí

24. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seagate se v žebříčku podílu na trhu pevných disků celkem pravidelně umisťuje na druhé pozici za Western Digitalem. Nedávno se společnost rozhodla, že se chce přeměnit na soukromě vlastněnou s akciemi neobchodovanými na burze. Jenže jak se zdá, žádný soukromý podílový fond o Seagate nemá zájem. Už přibližně před měsícem se objevila zpráva, že vyjednávání s TPG Capital ztroskotala, nyní Reuters informuje, že ani jednání s firmami Kohlberg Kravis Roberts & Co. a Bain Capital nepřinesly kýžený výsledek. A to i přesto, že podle tvrzení X-bit labs je Seagate momentálně podhodnocená.


Vynořují se tak spekulace, že o Seagate by mohl projevit zájem některý z jeho konkurentů – jmenovitě například Western Digital, který by se tak na trhu pevných disků stal jednoznačným hegemonem, nebo japonská Toshiba, která už v minulém roce odkoupila harddiskovou divizi od Fujitsu a teoreticky by mohla chtít dále zvyšovat svůj tržní podíl. Ale konkrétně Western Digital nemá ve zvyku provádět velké akvizice soupeřů (na rozdíl od Seagate, která před lety pohltila Maxtor). Hitachi má prý v plánu vlastní divizi pevných disků oddělit do samostatné společnosti a prodat. Zbývá ještě Samsung, ale nic nenasvědčuje tomu, že by o akvizici měl zájem.

Analytik Kaushik Roy z Wedbush Securities se domnívá, že převzetí Seagate jiným výrobcem pevných disků je velmi nepravděpodobné a že spekulace byly vyvolány účelně, aby podnítily zájem soukromých investorů. Podaří se nakonec některého nalákat, a nebo o výrobce pevných disků v éře nástupu SSD nikdo nezavadí ani klackem?

Zdroj: X-bit labs, Reuters

Byl pro vás článek přínosný?