Hlavní navigace

Seagate má notebookové disky s 1TB plotnami, v desktopu uvádí 8TB HDD bez SMR

2. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zprávy o dění v oblasti magnetických disků nemají ten zvuk, jako ty o dnes mnohem populárnějších SSD. Ovšem ať se nám to líbí či ne, SSD vyšších kapacit jsou stále pro průměrného spotřebitele příliš vysoké a tak roli standardních úložišť dál hrají disky mechanické. Dnes tu máme novinku z oblasti disků pro notebooky, společnost Seagate totiž oznámila zatím největší 2,5" pevný disk (míněno kapacitou) se 7mm profilem, což je typ používaný ve většině kompaktnějších notebooků. Kromě toho také uvedla svá zatím největší konvenční 3,5" HDD.

2TB pevné disky pro notebooky se 7mm pozicí

Ony nové notebookové disky dobývají poměrně významnou metu, Seagate s nimi totiž dosáhlo kapacity 2 TB, což u 2,5" HDD s výškou 7 mm zatím nebylo možné. Do takového pouzdra se vejdou jen dvě plotny, takže dosavadní 2TB disky byly vysoké 9,5 mm a měly plotny tři. Ty, které nyní Seagate chystá do výroby, však využívají plotny o zatím nevídané kapacitě 1TB. Kromě 7mm disků s kapacitou 2 TB by s těmito plotnami mělo být možné postavit také 3TB model o výšce 9,5 mm pro notebooky s vyšší šachtou.

Podle firmy za zvýšením nestojí jen přirozená evoluce hustoty záznamu, ale také přepracovaná vnitřní konstrukce. Podrobnosti k ní sděleny nebyly, mechanické komponenty ale údajně zabírají méně místa a jsou více integrovány. To má snížit váhu disku (prý o 25 %) a snad i zmírnit jeho zvukový projev a zlepšit odolnost proti otřesům a vibracím.

Ačkoliv se firma už pochlubila rekordní kapacitou ploten a 7mm disků, nesdělila ještě, jaké budou jejich modelová jména, parametry, ani kolik budou stát a kdy je bude možno pořídit. Z toho soudím, že na trh jim to ještě chvíli bude trvat. Seagate nicméně v tiskové zprávě zmiňuje, že vedle klasických HDD je v plánu od těchto disků vyvinout i odvozené SSHD s pamětí NAND, které by do určité míry suplovalo i potřebu SSD pro operační systém.

 

 

Seagate již má 8TB pevné disky bez SMR

Zvýšení kapacity ploten se odehrálo i na opačném konci spektra: u 3,5" disků. Seagate již nějakou tu dobu nabízí svá 8TB HDD řady Archive, ta jsou však specifická použitím ploten se záznamem SMR. Ty jsou při zápisu poněkud nešikovné a nehodí se pro vyšší zátěž (pokud jen nečtete). Navíc jde o novou, a tedy ne široce ozkoušenou technologii. Nyní ovšem Seagate uvádí i 8TB pevné disky založené na plotnách zcela konvenčních se zápisem PMR. Tyto modely jsou šestiplotnové, takže na jeden kotouč připadá kapacita 1,33 TB, s čímž by měla firma Seagate být na trhu jako první.

8TB disky Seagate Enterprise NAS HDD a Enterprise Capacity HDD
8TB disky Seagate Enterprise NAS HDD a Enterprise Capacity HDD

8TB disky bez SMR uvádí Seagate ve dvou řadách: Enterprise Capacity HDDEnterprise NAS HDD s rozhraním SATA nebo také 12Gb/s SAS u disků Capacity. Jsou to tedy dražší modely pro náročnější použití, Enterprise Capacity má dokonce ochranu před výpadkem napájení. Ta by údajně měla být použita kvůli tomu, že Seagate zvětší mezipaměť na kapacitu 256 MB. K řadě Enterprise NAS zase jako součást pětileté záruky dostanete bezplatnou záchranu dat v případě selhání disku.

 

Kromě těchto typů oznámila firma také 8TB model řady Kinetic, což je v mnoha ohledech jeden z nejzajímavějších druhů HDD dneška. Jsou totiž konstruována tak, aby nepotřebovala hostitelský server, ale disky samy fungovaly jako datové jednotky připojené po síti. Jako výstup tedy mají dvojí rozhraní Ethernet a v úložišti sestaveném z takovýchto jednotek teoreticky potřebujete již jen switch a napájení. 8TB Kineticy ale budou založené na plotnách se zápisem SMR.

Seagate Kinetic: HDD, napojení rovnou na Ethernet
Seagate Kinetic: HDD, napojení rovnou na Ethernet

 

8TB Kinetic má být dostupný v lednu 2016, oba 8TB modely bez SMR ale přijdou ještě letos, a to prý koncem října.

Zdroje: The Tech Report, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?