Hlavní navigace

Seagate Momentus XT: HDD/SSD hybrid pro lidi

10. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seagate na počátku roku oznámil uvedení prvních 2,5" produkčních hybridních HDD. V tuto chvíli již jsou dostupné. Jak chápat tuto kombinaci? Jako kombinaci SSD pro systém a instalace aplikací a plotny pro datové úložiště? Tato možnost se nabízí, ale není příliš logická, protože vzhledem k potřebné větší kapacitě pro instalace by cena takového disku nebyla příliš zajímavá, byť by v noteboocích přinesla úsporu místa a i řešení této varianty. Racionálnějším řešením je použití flash paměti jako většího chytrého bufferu pro celkové zrychlení čtení a zápisu provozních paketů dat s malým objemem. Ten by si postupem provozu pamatoval nejčastěji užívaná data, která by se tak četla a ukládala právě ve flash části.

Momentus XT v praxi

Server engadget.com recenzoval Momentus XT s kapacitou 500 GB. Jaké jsou jejich dojmy a zkušenosti s tímto druhem disku vám zkusíme předat v následujících řádcích.

Momentus XT je konvenční 2,5" 7200.4 disk, který ve svém těle obsahuje NAND flash paměti. Ta je pouhým zlomkem celé kapacity disku. Jsou to celé 4 GB. Může se to zdát málo, ale tento poměr byl zvolen pro udržení ceny v dostupných hladinách. A cena, to je nejzajímavější aspekt celého nápadu. Pohybuje se u 500GB disku kolem 3000 Kč i s DPH. To je neporovnatelně méně, než by jste zaplatili za SSD disk s pětinovou i menší kapacitou. Redaktoři engadgetu testovali toto žhavé želízko několik týdnů, aby zjistili, zda v reálném provozu zajistí navýšení výkonu a zda navýšení ceny oproti běžnému disku dává smysl.

Momentus XT je zajímavým diskem. Při prvním spuštění neodhalí svoji pravou tvář. Proto ani krátké testy nemohou prokázat jeho přínos. A hlavně, mnohem důležitější je, aby pevný disk vykazoval vysoký výkon při dlouhodobém používání.  XT je na první pohled zcela standardním 500GB diskem, který má na desce 4 GB flash paměti. Upřímně řečeno nezjistíte žádné zlepšení, pokud budete přenášet každý den 30GB souborů na server. Celý smysl tohoto disku je v rychlém přenosu malých souborů, pro každodenní pohotové používání běžných aplikací a systému. To je to, co uživatelé využívají nejvíce.

Redaktoři engadgetu po výměně standardního 500GB 7200ot. disku za XT nepoužili pro testování benchmark test, ale měřili čas startování a vypínání systému a spouštění několika vybraných aplikací. Start systému po prvním spuštění vykazoval pouze 1 - 2 vteřiny zrychlení. To není příliš zajímavé. Potom spustili za sebou tyto aplikace: FireFox, Photoshop CS5, Skitch, TweetDeck a iTunes. I v tomto případě se zlepšení pohybovalo na podobné úrovni. Po testu s aplikacemi vypnuli systém a znovu jej spustili. A opět spustili všechny aplikace v řadě za sebou. A znovu restart systému. A opět spuštění aplikací. A znovu a znovu a znovu. Měření časů ukázalo, že každé nové spuštění je rychlejší a rychlejší. Po čtvrtém kole zaznamenali zlepšení o 6 - 8 vteřin. Není to stále žádné propastné zrychlení, ale jistý náznak tu již je.

Takže pokud spouštění aplikací vykazovalo zrychlení, jak by to vypadalo při zpracování malých úloh v rámci jedné aplikace? Redaktoři tedy použili Adobe Lightroom jako hlavní měřící aplikaci. Vybrali 300 RAW souborů a nechali zpracovat vyvážení bíle. Rozdíl byl ohromující. Na původním disku trvalo zpracování jednoho obrázku několik vteřin. S použitím disku Momentus XT ale zpracování snímků probíhalo okamžitě.

Jednou z oblastí, kde nepozorovali tak obrovský nárůst výkonu bylo při exportování 32GB iMovie projektu do formátu .mov. Výsledná doba pro export byla u obou disků prakticky shodná. Tento výsledek ale redaktoři očekávali, šlo však o to ukázat, že 4GB NAND nezmění vaši práci při zápisu a čtení velikých souborů.

Omyl či trefa do černého?

Závěr celého testu je následující. Redaktoři se shodli, že pokud není potřeba větší kapacity úložiště, doporučili by SSD disk. To tedy platilo v době ještě nedávno minulé. V současnosti po zkušenosti s diskem Momentus XT, kdy cenový rozdíl mezi SSD diskem s použitelnou kapacitou a tímto hybridním diskem je dvounásobný, je nabídka Seagate velice atraktivní. Doporučení XT dostane i pro ty uživatele, kteří hledají zvýšení výkonu při jednoduchých úlohách jako otevírání e-mail klienta, zpracování snímků aplikacích typu Adobe Lightroom, přepínání mezi aplikacemi, atd. Je humorné, že tento na výkon orientovaný disk nejvíce projeví svoji sílu, ať se nám to líbí nebo ne, při těch nejběžnějších aplikacích, které používáme denně.

Pokud tedy váš stávající disk již nestačí a uvažujte o výměně za nový, Seagate Momentus XT rozhodně stojí za připlacení o něco vyšší ceny ve srovnání s klasickým diskem.

Na závěr připojujeme i video porovnávající hybridní Momentus XT s SSD diskem, 10 000ot. HDD a 7200ot HDD. Aplikační test zjištění redaktorů serveru engadget jen potvrzuje.

Naši redakci tento hybridní disk zaujal natolik, že jej již objednáváme na náš vlastní test, ze kterého vám samozřejmě přineseme naše zjištění a postřehy.

Pozn. red.: redaktoři serveru engadget testovali Momentus XT na pořitači Apple s operačním systémem Snow Leopard. Skutečný čas startu systému neuvedli, pouze rozdíl času startů, nicméně jsme na netu dohledali informaci, že čas startu systému MacOS Snow Leopard při použití disku Seagate Momentus XT se pohybuje dle konfigurace počítače kolem 15 vteřin.

Zdroj: engadget.com

Byl pro vás článek přínosný?