Hlavní navigace

Seagate opět slibuje: 60 TB do deseti let!

21. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký gigant Seagate informoval o svém posledním pokroku, a sice předvedení prototypu pevného disku s kapacitou 1 Tb (125 GB) na čtvereční palec. To je nárůst o 38 %, tedy zhruba běžná hodnota nárůstu. Ačkoli to není explicitně řečeno, nejspíše vzroste kapacita na plotnu na 1280 GB z nynějšího 1 TB. Lze vysledovat určitý trend znásobování kapacity ob generaci, jde jen o to, že každý výrobce na to jde různě a ne vždy uvede nové produkty. Seagate již nejspíše své 3TB modely vyrábí s 1TB plotnami (předtím se 750GB plotnami), ovšem atmosféra na trhu s disky jednoduše nebyla nakloněna tomu, aby byla jedna plotna přidána a představeny 4TB disky.

Např. Hitachi Global Storage Technology hlásilo někdy v červnu-červenci výhled na 4TB disky do konce roku 2011, co přišlo pak ale víme. Nyní tedy alespoň Seagate chystá přechod přímo na 6TB (3,5"), resp. 2 TB (2,5") disky v dohledné době. Zde v podstatě končí to běžné zvyšování kapacity. Neobvyklé na tom vše je první úspěšné komerční nasazení technologie HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording, doslova teplem asistované magnetické zaznamenávání), skloňované také již minimálně dekádu.

Nástin funkce technologie HAMR

Při zmenšování magnetických domén je totiž potíží to, že od určité velikosti kladou domény značný odpor vůči změně své konfigurace. Řešením je tak jejich zahřátí laserem před samotným započetím zápisu. Čtení pak probíhá zcela normálně, jakmile jsou již jednou data zapsána. Vývoj technologie se ovšem táhl značnou dobu, již nyní jsou hlavy miniaturní a vměstnat do nich výkonový laser není jen tak. Seagate nyní slibuje díky HAMR zvýšení kapacity až na desetinásobek (10 Tb na čtvereční palec/60 TB na 3,5" disk) 
do deseti let
. Zde bych ovšem připomenul sliby výrobce někdy z roku 2007. Tenkrát sliboval 300 Tb (v praxi asi 35 TB) disky kolem roku 2010. Nemohu se ubránit škodolibé otázce: kde je koupíme?

Sliby jsou tedy hezké a ač bych tomu rád věřil, všichni vidíme, že přechod na jakoukoli menší výrobní technologii se stává stále komplikovanějším. Diskové plotny souvisí přímo s optickou litografií (dávno jsou magnetické stopy nanášeny litograficky), kterou trápí přesně tento problém. Nyní chce Seagate uvést na trh první verzi hlav s HAMR, zatím ale neřekl nic o životnosti (zejména laseru a magnetického povrchu), spotřebě či rychlosti. S velkou pravděpodobností se tedy disků s kapacitou až 60 TB rozhodně tak rychle nedočkáme, nakonec, i Seagate by si tím podřezával větev: kdo by koupil 6TB disk, když bude vědět, že za půl roku koupí 12TB, pak 18TB atd.?

Zdroj: ExtremeTech

Byl pro vás článek přínosný?