Hlavní navigace

Seagate předvádí pevné disky Mach.2 s technologií Multi Actuator: rychlosti až 480 MB/s

23. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Seagate

Na konci loňského roku oznámila firma Seagate technologii nazvanou Multi Actuator. Tento zlepšovák spočíval v rozdělení mechanismu čtecích a zapisovacích hlaviček na více nezávislých jednotek, schopných pracovat paralelně. To umožňuje podstatně zvýšit výkon mechanických pevných disků (přenosovou rychlost) a půjde o jednu z největších změn v jejich technologii. Tyto disky teď míří na trh pod jménem Mach.2 a Seagate je poprvé předvedlo na Open Compute Project Summitu.

Disky Mach.2 mají zatím vystavovací mechanismus (ramena hlaviček s jejich servomotory) rozdělen na dva segmenty, takže paralelismus je dvojitý. Disk tímto dosahuje pro mechanické disky zcela rekordního výkonu v sekvenční přenosové rychlosti: až 480 MB/s. To už není zas tak daleko od limitů rozhraní SATA (6Gb/s), které se u výkonnějších SSD reálně vyčerpává rychlostí asi 550 MB/s. Disky Max.2 už ale zdá se místo SATA používají rozhraní SAS s dvojnásobnou propustností 12 Gb/s, takže mají kam růst.

Disk Seagate Mach.2 vystavený na Open Compute Summitu Disk Seagate Mach.2 vystavený na Open Compute Project Summitu

Sekvenční rychlost 480 MB/s by prakticky přesně odpovídala přenosovým rychlostem dnešních nejrychlejších 3,5" disků s rychlostí rotace 7200 otáček za minutu. Je proto pravděpodobné, že Mach.2 také jede na těchto otáčkách. Stále má ale mít až o 60 % vyšší přenosové rychlosti, než dnešní HDD s rychlostí rotace 15 000 otáček za minutu (ty jsou pokud vím výhradně 2,5"). Disky Mach.2 by měly mít stejné použití a budou směřovat hlavně do data center. Zda se objeví i nějaké modely s rozhraním SATA v nižších řadách, které by se uplatňovaly i v osobních počítačích, to zatím jasné není.

Na Open Compute Project Summitu měla firma k vidění funkční otevřený disk, v němž bylo vidět paralelní pohyb dvou segmentů ramen s hlavičkami. Mechanismus se stále vejde do obvyklého 3,5" pouzdra, takže po fyzické stránce by tyto disky asi měly být fyzicky plně kompatibilní se dnešními servery, NAS a skříněmi (i když nevíme, zda například spotřeba nebude výrazně vyšší). Ovšem je možné, že po softwarové stránce bude paralelní povaha obou polovin disků Mach.2 přímo exponována pro operační systém skrze technologii Dual Port dostupnou na rozhraní SAS,kterou by pak hostitelský systém musel podporovat.

[video width="720" height="404" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2018/03/Seagate-Multi-Actuator-Mach2-hdd-tomshardware.mp4"][/video]

Disky Mach.2 by se měly začít prodávat během letošního roku a někteří zákazníci již údajně mají k testování vzorky. Multiaktuátorová mechanika Mach.2 by jinak eventuálně měla být spojena s technologií záznamu HAMR, která má přinést výrazná zvýšení kapacity. Eventuálně se oba tyto zlepšováky mají stát součástí řady disků Exos, což je nová značka Seagatu pro pevné disky určené na enterprise trh.

Byl pro vás článek přínosný?