Hlavní navigace

Seagate uvádí 22TB pevné disky pro NAS, bez SMR a za cenu kolem deseti tisíc

17. 4. 2023

Sdílet

Zdroj: Seagate
Seagate po WD také začíná prodávat pevné disky s kapacitou 22 TB (bez použití SMR) a zdá se, že by mohly mít o poznání nižší ceny.

Před časem jsme psali o tom, že Seagate by letos měl vypustit na volný trh disky s technologií HAMR. To tu zatím není, ale firma teď vydala jako mezistupeň pevné disky s kapacitou 22 TB. A to disky s konvenčním zápisem a bez technologie SMR. Jsou tedy vhodné i pro NAS, což je přesně jejich cílové určení, jelikož jde o 22TB modely řady IronWolf Pro. Byly oznámeny nyní na konferenci NAB 2023 a již se objevily v prodeji za ne úplně špatnou cenu.

Seagate již 22TB disky ohlašoval loni v únoru, ale tehdy šlo o serverové modely se SMR (a to tzv. host-managed SMR, které musí speciálně spravovat operační systém, správa překrývajících se stop není abstrahovaná do firmwaru). Nyní ovšem přichází 22TB disky bez SMR („CMR“). Ty už má nějakou dobu Western Digital, takže Seagate zde dorovnává konkurenci.

Seagate IronWolf Pro 22TB má modelové označení ST22000NT001 a jde o klasické desktopové 3,5" HDD s rozhraním SATA 6 Gb/s, ovšem používající jako všechny vysokokapacitní HDD posledních let héliovou atmosféru uvnitř hermeticky uzavřeného pouzdra. Disk má mít deset ploten s rychlostí rotace 7200 otáček za minutu a obsahuje 512MB mezipaměť DRAM. Není použitá žádná pomocná paměť Flash (jako to dělá WD s technologií OptiNAND).

Skrz kombinaci hustoty zápisu a 7200 RPM dosahuje toto HDD sekvenční rychlosti zápisu nebo čtení až 285 MB/s. Podle Seagate disk garantuje až 550 TB zápisu ročně. Toto asi přímo není způsobeno tím, že by médium bylo zápisy opotřebováváno jako NAND Flash, ale spíše se tím firma kryje proti opotřebení mechanických komponent při nasazeních s vysokou I/O zátěží.

Seagate IronWolf Pro 22TB ST22000NT001 Seagate IronWolf Pro 22TB ST22000NT001 (zdroj: Seagate)

Protože jde o disk určený pro NAS, obsahuje senzory rotačních vibrací, které mají bránit tomu, aby interference vibrací v šasi osazeném více HDD negativně ovlivnily provoz pole. Hlučnost za nečinnosti (tedy zvuk běžícího motoru a točících se ploten) má být 20 dB, hlučnost při aktivitě (pohyb ramen a hlaviček při čtení či zápisu) 26 dB. Spotřeba má dosahovat 6 W v nečinnosti a 7,9 W při aktivitě.

Disk má oficiálně vyšší cenu (599 $), ale ta je, zdá se, spíš papírová. Reálně se patrně bude prodávat levněji. V USA se totiž již objevil za podstatně lepších 400 $ ve velkém obchodě Newegg. U nás by to po započtení DPH znamenalo cenu okolo 10 250 Kč (440 €). Je to o hodně levnější než 22TB WD Red Pro (obdoba tohoto disku Seagate pro NAS), ale také dokonce nižší, než obvykle naše obchody chtějí za 20TB Seagate IronWolf Pro. Bylo by pěkné, kdyby se za takovou cenu dala novinka sehnat i u nás.

Zdroje: Seagate, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?