Hlavní navigace

Seagate vydává 4TB Barracudu, vystačí si se čtyřmi plotnami

8. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Momentálně ani Seagate, ani jeho soupeř Western Digital nenabízejí pevný disk s kapacitou vyšší než 4 TB. A ty, co na trhu jsou, neskrývají své zaměření na profesionální uživatele a podnikový segment. Western Digital nabízí v této objemové třídě jen Caviar Black a RE4, Seagate mu konkuruje řadou Constellation.ES3.

 

Společnost Seagate nyní v tiskové zprávě informovala novináře, že co nevidět vydá 4TB disk „konzumní“ řady Barracuda. Seagate ji na svých stránkách řadí nikoliv do generace 7200.14, ale do „Desktop HDD.15“ a podle serveru The Register výrobce opustí nejen označení podle otáček, ale i název Barracuda. Čtyřterabajtovou Barracudu XT už jste před rokem a půl(!) mohli vymontovat z externího disku GoFlex Desk, tehdy šlo ale o disk s pěti plotnami po 800 GB, stejnou konfiguraci používá i výše zmíněná Constellation. Novinkou je kapacita 1 TB na plotnu, jestli se tomu ale tak dá říkat: terabajtovými plotnami se Seagate chlubil už v květnu 2011 a disky s takto velkými plotnami už se dávno prodávají, i 4TB Caviar Black má čtyři plotny. – omlouvám se za omyl, i tento disk má pět 800GB ploten.

Seagate nicméně svou zatím nevydanou „Barracudu“ označilo za nejrychlejší disk na trhu, co se týče průměrné rychlosti čtení: ta má činit 160 MB/s, zatímco WD u Caviaru Black udává 154 MB/s. V českých obchodech jsem neobjevil disky Toshiby, podle loňských zpráv ale i ta nabízí 4TB modely, s maximální (tedy ne průměrnou) rychlostí 165 MB/s. Zároveň má novinka od Seagate proti nejmenované konkurenci ušetřit až 35 % elektrické energie. Nás bude asi hlavně zajímat, o kolik bude levnější. WD4001FAEX stojí okolo 7000 Kč, ale abychom mu nekřivdili, výrobce na něj poskytuje pětiletou záruku, na Desktop HDD.15 budou nejspíš jen dva nebo tři roky.


Graf ceny produktu Western Digital CAVIAR 4TB, SATA/600, WD4001FAEX poskytuje server Heureka.cz

A kdo že takto velký disk využije? Analytik Richard Doherty z firmy Envisioneering Group tvrdí, že domácnosti budou v roce 2015 generovat dvacetkrát více dat, než kolik jich ukládají dnes, a už dnes je prý běžná „spotřeba“ jednoho terabajtu měsíčně. Takovou domácnost bych tedy chtěl vidět…

Zdroj: Guru3D, Seagate

Byl pro vás článek přínosný?