Hlavní navigace

Seagate začíná prodávat 750GB verzi 7 mm tlustého externího disku Seven

27. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos během CES 2015 odhalila firma Seagate externí pevný disk nazvaný Sevenmm. Speciální byl hlavně vzhledem a rozměry, kterými je asi mezi 2,5" disky nejtenčí a nejskladnější, jak slibuje název, je totiž jeho tloušťka pouhých 7 mm. Seagate nyní na stejném designu založil další model řady Sevenmm s vyšší kapacitou.

Nový model řady Sevenmm má kódové označení STDZ750100 a jeho kapacita činí 750 GB. Disk by ale měl používat fyzicky stejné pouzdro z nerezové ocele o rozměrech 82,0 × 122,5 × 7,0 mm. Takto nízká tloušťka je umožněna použitím konstrukce převzaté zřejmě z tenkých HDD určených pro ultrabooky. Navíc je z jedné strany krycí „krabička“ tvořena přímo kovovým pouzdrem HDD samotného a zevní plášť je dvojitý jen z té strany, kde musí plech krýt vnitřní PCB s elektronikou. Materiál by sice měl být bytelný, přesto bych si ale při provozu tohoto disku raději dával pozor na nějaké ťukání nebo cvrnkání do krytu.

Externí disk Seagate Sevenmm 750 GB
Externí disk Seagate Sevenmm 750 GB

Zvýšení kapacity z nijak vysokých 500 GB u původního modelu na stále nezávratných 750 GB je vzhledem k rozměrům větší „vítězství ducha nad hmotou“, než se může zdát. Do tohoto pouzdra se totiž dokáže vejít jen jediná plotna, u nichž je v 2,5" formátu právě kapacita 750 GB momentálně to nejlepší, co existuje. Jen nedávno končila jednoplotnová notebooková HDD na oněch 500 GB.

Disk používá k připojení do systému a zároveň k nápájení port micro USB 3.0. Ten působí svou velikostí a tvarem v porovnání s novějšími oboustrannými porty USB 3.1 typu C poněkud zastarale. Ovšem začátkem roku, kdy byla řada Sevenmm uvedena, bylo na USB 3.1 ještě brzy. Seagate ale na porty typu C nejspíš přejde někdy v budoucnu, neboť jednodušší konektor by se k tomu designu hodil.

 

Nový 750GB model Sevenmm by již měl být v prodeji, alespoň v některých částech světa. V eurozóně ani v našich obchodech ještě sice vidět není, nicméně americký Amazon jej již v katalogu má, a to za částku 130 USD (i když stránka uvádí, že oficiální cena má být 150 USD). Tomu by u nás odpovídala částka 3760 CZK, přičemž 500GB Sevenmm se u nás momentálně dá koupit za ceny začínající na 2700 CZK. V přepočtu na 1 GB vás tedy ona tenkost vyjde ve srovnání s obyčejnějšími externími disky podstatně dráž, ovšem tak už to u výrobků zaměřujících se na design bývá.

Externí disk Seagate Seven s výškou 7 mm
Externí disk Seagate Seven s výškou 7 mm

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?