Hlavní navigace

Security Essentials svádí s Avastem boj o titul nejpoužívanějšího antiviru

14. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dalších několik měsíců uplynulo, takže se můžeme podívat na tradiční zprávu o stavu trhu s antiviry, kterou vypracovala firma OPSWAT. Poslední půlroční srovnání naznačilo, že Microsoft v příštích měsících sejme nejpoužívanější antivirus světa. To se podařilo, protože Security Essentials konečně porazily Avast. Jeho tržní podíl spíše stagnuje, zatímco redmondské bezpečnostní řešení se dravě rozrůstá. Podívejme se nejprve na srovnání jednotlivých antivirových produktů:

Antivir Tržní podíl Rozdíl
Microsoft Security Essentials 15,3 % 2,3 %
Avast Free Antivirus 13,6 % 0,1 %
Avira Free Antivirus 9,0 % 1,5 %
ESET NOD32 Antivirus 6,8 % -1,5 %
AVG Anti-Virus Free Edition 6,2 % -0,6 %
ESET Smart Security 4,3 % 1,6 %
Norton Internet Security 3,5 % 0,7 %
McAfee VirusScan 3,5 % -0,6 %
Norton AntiVirus 3,2 % -1,1 %
Norton Internet Security 3,2 % -0,4 %
AVG Anti-Virus 2,0 % -1,3 %
Avast Internet Security 1,9 % 0,0 %
Zbylé produkty 27,6 % -0,5 %

Nejvyšší zisk si připsaly Security Essentials, jež ovšem v posledních testech nedopadly zrovna nejlépe. Naopak, bylo jim vyčiněno, že na nové hrozby pružně nereagují. Microsoft se proti tvrzení ohradil neméně zajímavými argumenty. Rozhodně ale nebylo dost času, aby trh na tyto relativně nové testy zareagoval. Masový exodus uživatelů nicméně, dle mého názoru, očekávat nelze.

Předchozí statistika: Avast je stále nejpoužívanějším antivirem, nejvíce roste Eset

Není bez zajímavosti, že zmíněný Avast Antivirus, tedy současná tržní dvojka, se za uplynulý rok změnil více než produkt z dílen Microsoftu. Troufám si však tvrdit, že Redmondští na konzervativní uživatele, jenž nechtějí být zahlceni přemírou informací, upozornění a novot, spoléhají. Ze třetího místa Avira na Avast hned tak nedosáhne. Vzhledem k tomu, že obliba původem českého antiviru neklesá, se případného souboje uvedených dvou značek hned tak nedočkáme. Mimochodem, na seznamu nenajdete ani jednoho zástupce ruské firmy Kaspersky Lab.

 

Což nás dostává ke druhé tabulce. Ta ukazuje, jak si z globálního pohledu vedou naopak výrobci. Právě tato data ukazují, že Avast Software svou pozici ještě neztratil. (A že Kaspersky není zase tak bezvýznamný.) Žebříček nejpoužívanějších bezpečnostních řešení stále vede původem česká firma. Tentokrát se nedíváme na jednotlivé produkty, nýbrž na kompletní portfolio. Microsoft více produktů v podstatě neposkytuje, zatímco nejen u Avastu se portfolio bezpečnostních řešení tříští do několika edicí a spolu s tím se rozmělňuje tržní podíl.

Výrobce Tržní podíl Rozdíl
AVAST 17,5 % 0,1 %
Microsoft 16,8 % 3,6 %
ESET 10,8 % -0,3 %
Symantec 10,5 % 0,2 %
Avira 10,4 % 0,8 %
AVG 8,8 % -1,3 %
Kaspersky 5,9 % -0,8 %
McAfee 4,4 % -0,5 %
Trend Micro 2,6 % -0,2 %
Panda 2,0 % -0,9 %
Zbylí výrobci 10,3 % -0,7 %

Microsoft byl nicméně nejrychleji rostoucím výrobcem a je možné, že až se za půl roku sejdeme u další statistiky, bude již v čele. Třetím největším výrobcem je možná trochu překvapivě Eset. Mezi druhou a třetí pozicí každopádně zeje hluboká propast.

Zdroj: OPSWAT via WindowsClub News

Byl pro vás článek přínosný?