Hlavní navigace

Šéf Nvidie: Radeony s čipy Vega nedokáží oslabit pozici grafik GeForce na trhu

11. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Nvidia tento týden pořádá svou konferenci GTC 2017, a tak ven vychází velké množství různých novinek. Firma se opět soustředí hlavně na enterprise software, umělou inteligenci, auta a podobné pro nás méně směrodatné záležitosti, do čehož nakonec spadá i velmi zajímavé GPU GV100 generace Volta, právě představené. Nicméně mezi tím vším se objevil jeden drobný detail relevantní i pro „prostý lid“, který si zaslouží větší pozornost.

Zatímco čip GV100 půjde do výpočetních klastrů a serverů, většinu z vás asi zajímá zejména, co se ve zbytku roku bude dít na poli herních grafik. Tam má AMD vydat své highendové GPU Vega 10 (v kartě Radeon RX Vega). Čeká se však nejen na něj, ale také, jak potom zareaguje Nvidia – zda třeba zlevněním, nebo vydáním vlastní nové grafiky, kterou by AMD trumfla, nebo dokonce nijak. Není však známo, kam nový Radeon přistane výkonem – podle optimistů by mohl „ohrozit“ nedávno vydanou GeForce GTX 1080 Ti, dle pesimistů možná GTX 1080 (nebo dokonce jen GTX 1070). Jenže právě na tom by měla záviset i následná politika a pozice Nvidie, neznámo kolem Vegy tudíž zasahuje i do prognóz ohledně „zelené“ nabídky.

Proto je docela zajímavé, že se k této otázce vyjádřila jedna z nejlépe informovanýh osob: šéf Nvidie Jen-Hsun Huang. Jakožto hlavní konkurent má Nvidia zřejmě nejlepší vhled (ale také analytický odhad) do toho, co se v AMD může chystat, pochopitelně po insiderech. A zdá se, že podle Huanga tento přehled neodhaluje nějaká velká „nebezpečí“, kterých by se Nvidia musela bát.

Šéf Nvidie byl analytiky při probírání finančních výsledků Nvidie (tržby za únor až duben 1,94 miliardy dolarů) tázán, zda očekává nějaké změny v pozici své firmy tváří v tvář „nové platformě“ konkurence – tedy připravované architektuře Vega. Bylo to v kontextu zbytku roku 2017 (připomeňme, že Vega by měla vyjít nejpozději v červnu) a Jen-Hsun Huang odpověděl, že „konkurenční postavení Nvidie se nezmění“. V kontextu otázky tedy podle Huanga nové čipy Vega nemohou změnit poměr sil tak, aby se Nvidii na grafickém či jiném trhu začalo dařit hůř.

DT24

To asi neznamená, že by vydání Vegy bylo zcela bez konsekvencí (nový model na trhu nutně nějak změní podmínky), ale Nvidia si je zřejmě jistá, že do konce roku 2017 nemůže nějak výrazně ztratit tržní podíl nebo přijít o současnou výši marží či závažně utrpět co do tržeb a zisku. Tomu ostatně nahrávají i faktory jako je setrvačnost trhu, síla značky a ekosystém (majitelé monitorů s G-Sync například mají důvod držet se karet Nvidia). Nicméně Huang zřejmě věří i v to, že bude mít nadále navrch technologicky, nebo že případné zlepšení technologie AMD nedokáže přesvědčit zákazníky k přechodu (změna statu quo je vždy těžší než jeho hájení).

Nvidia Tesla V100 s čipem GV100 Nvidia Tesla V100 s čipem GV100

Je samozřejmě nutno brát v úvahu, že firmy analytikům a vůbec veřejnosti obvykle sdělují informace selektivně, aby vystupovaly vždy v co nejlepším světle. Výrok Jen-Hsun Huanga může částečně být míněn jako demonstrace síly a sebevědomí, spíš než čistě objektivní prognóza. Nicméně toto „filtrování“ informací má zároveň své meze, neboť jde o peníze, investoři jsou citliví a zavádějící sdělení by mohla mít těžké důsledky, včetně soudních. To znamená, že je tyto věty třeba brát vážně, jelikož mají jistojistě nějaký reálný základ. Jen nevíme, jaký přesně. Každopádně jde asi o dobré připomenutí fanouškům Radeonů, aby krotili očekávání.

Byl pro vás článek přínosný?