Hlavní navigace

Šéf Vodafonu prozradil, proč nemůžeme mít neomezená data

24. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák v rozhovoru pro agenturu ČTK prozradil, proč v Česku nemohou být neomezené datové tarify. Použil přitom stejný argument, jako nedávno v televizi šéf asociace provozovatelů mobilních operátorů Jiří Grund. Neomezená data by totiž lidi používali.

Respektive by je používali místo méně kvalitního pevného internetu i doma a tím by zahltili síť. Dvořák zmiňuje, že 80 % domácností má připojení jen kolem 10 Mb/s, zatímco LTE nabízí vyšší rychlosti. To jsou ovšem data Seznamu. Data Cetinu hovoří o aktuální průměrné rychlosti 45 Mb/s (srovnatelné s LTE), navíc toto číslo stále roste, jelikož Cetin v posledních letech masivně investuje právě do sítí a DSLamů a dokonce zrušil agregaci.

Operátoři přesto nabízejí LTE modemy pro pevnou instalaci, kde vám dají docela velký, případně i neomezený datový balíček, ale je to podmíněno domácím připojením a někdy i tím, že na dané adrese pevný internet nelze zřídit. Proč to v těchto případech jde? Operátoři dokáží lépe zabezpečit pokrytí oblasti, o které ví, že se v ní připojuje hodně lidí přes „pevné LTE“. U mobilních uživatelů se smartphony by to zřejmě tak dobře nedokázali.

petr-dvorak Petr Dvořák

Dvořák odkazuje na ČTÚ, který nenastavil podmínky pro pevný internet a neplní závazky programu Digitální Česko, podle kterého by v roce 2020 měly mít všechny domácnosti připojení alespoň 30 Mb/s, polovina pak přes 100 Mb/s. Vodafone možná i kvůli tomu postupně kupuje UPC, čímž se ovšem spíše jen dotáhne na O2, jehož majitel vlastní i CETIN.

Dvořák zároveň uvádí, že zákazníci mohou mít v podstatě neomezený internet již dnes kombinací tarifu se 7 GB dat a balíčkem všech Passů. Příchod čtvrtého operátora považuje za ekonomický nesmysl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.