Hlavní navigace

Sensel Morph je trackpad budoucnosti. Chytrá podložka poslouží hráčům, grafikům i muzikantům

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká firmička Sensel se svým nápadem na chytrý trackpad Morph rychle zaujala komunitu kolem Kickstarteru. Tvůrci si stanovili cílovou částku na 60 000 dolarů. Aktuálně už mají skoro 330 000 a do konce financování jim zbývá ještě více než měsíc. V čem je Sensel Morph zajímavý?

Jde o velký trackpad (půdorys srovnatelný s iPadem), který dokáže snímat, kde a jak silně na něj vyvíjíte tlak. Na aktivní ploše 230 × 130 mm obsahuje mřížku 20 000 bodů schopných rozeznat 4096 úrovní přítlaku. Podložka tak převezme roli stylusů s tlakově citlivými hroty. A vy budeme moci psát obyčejnou tužkou, malovat skutečným štětcem apod.

Sensel uvádí, že rozteč jednotlivých bodů je 1,25 mm, do jednoho palce se jich tak vejde 20 (=dpi). Oproti rozlišení grafických tabletů pohybujících se v řádech tisíců dpi je to slabé, ale Sensel ani nemá ambice konkurovat Wacomu a spol. Jen chce posunout na novou úroveň klasické trackpady/touchpady, jako vyrábí Apple nebo Logitech.

Sensel Morph je trackpad budoucnosti Sensel Morph je trackpad budoucnosti 

Na Morph se dají pomocí magnetů přichytit speciální vrstvy, které z podložky udělají QWERTY klávesnici, piano, podložku pro DJ, simulátor bicích, grafické plátno atd. Tím, že jde o téměř pasivní prvek, omezení jsou kladena jen představivostí tvůrců. Proč „téměř“? Každá vrstva obsahuje zvláštní kódy, které po připnutí k trackpadu vyvolají určitou funkci (Teď se chovej jako klávesnice!).

Morph dokáže najednou zachytit až 16 dotyků. K počítači (i Arduinu) nebo mobilním zařízení se dá připojit přes Bluetooth (vydrží týden aktivního používání) nebo USB. Software je připraven na propojení více trackpadů (například kvůli pianu). Sensel ale nevylučuje, že v budoucnu připraví i větší formáty. Zatím ale musí stačit první Morph. Nejrychlejší přispěvatelé jej mohli mít za 199 dolarů, teď je minimální částkou 249 dolarů. Distribuce je plánována až na léto 2016.

Byl pro vás článek přínosný?