Hlavní navigace

Šeptanda: Nokia se zbaví luxusní značky Vertu za 200 milionů eur

30. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už v prosinci loňského roku se začalo mluvit o tom, že Nokia prodá divizi luxusní telefonů Vertu. O značku a telefony pro horních deset tisíc prý mohly mít zájem některé módní společnosti jako Prada nebo Armani. Cena byla vyčíslena na 200–300 milionů eur.

Vlivný deník Financial Times zjistil, že Vertu má skončit v rukou skupiny Permira PERM.UL, která už investovala do světa módy i technologií. Tentokrát se mluví o částce 200 milionů eur. Vertu ani Permira ale spekulace nechtěly komentovat.

Vertu Constellation
Vertu Constellation, první smartphone této značky, foto: Vertu

Nokia je v tuto chvíli v nepříjemné pozici. Nevěří ji ratingové agentury, investoři a vlastně ani uživatelé, kteří přestali finské telefony kupovat. Firma jen za poslední čtvrtletí nabrala ztrátu miliardu eur. Dokonce ji v prodejích předběhl Samsung a po 14 letech není největším výrobcem mobilů.

Nokia ruší továrny, propouští zaměstnance, zbavuje se vlastní výroby hardwaru i softwaru a i přes tuto restrukturalizaci se její finanční situace stále nezlepšuje. Poslední naděje, spolupráce s Microsoftem, zatím nevynáší tolik, jak by si obě firmy představovaly. Tři miliony prodaných Lumií nemůže zastavit pád.

 

Jenže to nijak nezmění ani potenciální prodej Vertu. Ani dvousetmilionová záplata nezalepí miliardovou ztrátu. Vertu byla vždy kratochvílí královského výrobce, který chtěl potěšit masy i elitu. Nebyl to podnik, kde by se vydělávaly miliardy. Pokud se zbaví Vertu, bude se to rovnat přibližně milionu prodaných Lumií (Nokia uvádí průměrnou cenu 220 eur). Finové jsou ale v situaci, kde se musí zbavit veškeré zátěže.

Jak už jsem psal v komentáři k posledním finančním výsledkům, Nokia by se měla zbavit především divizi Nokia Siemens Networks, která je hlavní příčinou miliardové ztráty. Otázkou je, zdali by se vůbec našel kupec.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?